GAK De Studio

Wessel De Jong, 2013

Langs de A10, aan het Bos en Lommerplantsoen staat dit gigantische, glazen gebouw, het voormalig GAK-kantoor. Daar waar vroeger kantoorklerken ijverig werkten in een, voor die tijd, hypermodern kantoorpand, wonen hier tegenwoordig studenten en starters. Het kantoor is gebouwd in 1960 en was bestemd voor het personeel van het Gemeenschappelijk Administratie Kantoor en is een ontwerp van architect Ben Merkelbach (1901-1961). Merkelbach was Stadsbouwmeester van Amsterdam, maar vooral ook een van de belangrijkste architecten van de architectuurstijl het Nieuwe Bouwen.

Duizenden gebruikers
In het ontwerp is zorgvuldig rekening gehouden met de drieduizend mensen die er gingen werken door de menselijke schaal telkens op te zoeken. Dit is bijvoorbeeld terug te zien aan de hoeveelheid ramen, de extra grote ramen in de kantines (op elke verdieping één) en het voor iedereen toegankelijke dakterras op de elfde verdieping. Bovendien werden de kantoren ingericht met clusters van bureaus die ‘dorpen’ werden genoemd die elk een eigen kleur kregen. De diepte van het gebouw (negentien meter) is gebaseerd op het maximale bereik van de airconditioning in die tijd.

Een nieuwe start
In 2005 kwam het kantoor leeg te staan en na diverse haalbaarheidsstudio’s ontwikkelden AM en Stadgenoot uiteindelijk een haalbaar plan voor herbestemming van het gebouw met in de plint bedrijfsruimtes en daarboven koopstudio’s voor starters. De Studio, zoals het herinrichtingsproject heet, omvat 551 appartementen voor studenten en starters verdeeld over elf woonlagen. De noordvleugel is in 2013 gerealiseerd en omvat 320 woningen. Architectenbureau Wessel De Jong ontwierp woonruimtes in het strakke grid van de oude kantoorruimtes volgens een standaard maatvoering. In de tweede fase worden nog eens 331 woningen gerealiseerd in drie verschillende uitvoeringen van ca. 28 m² tot ca. 47 m² woonoppervlak. Een deel van de woningen is bestemd voor de huursector voor studenten en het andere deel is te koop voor prijzen van onder de ton.

Plek voor ontmoeting
De begane grond en het souterrain, bestemd voor bedrijfjes en ontmoetingsplekken, is ontworpen door Zecc architecten. Door delen te verwijderen uit de originele vloer, een mogelijkheid die Merkelbach al in zijn ontwerp had opgenomen, zijn prachtige dubbelhoge ruimtes ontstaan.

Lieke Haan