Ganzenpoort

KCAP Architects&Planners, 2002

Woon- en winkelcentrum

Het woon- en winkelcentrum Ganzenpoort is in 2002 ontworpen als plintgebouw. Hierbij ligt boven een met winkels ingerichte plint een groot aantal woningen. De architecten kiezen voor dit ontwerpprincipe om de sociale onveilige achterkanten te vermijden. Het geheel ligt op een rechthoekige verhoogde onderlegger. Deze is langs de randen bebouwd met zes bouwblokken die in hoogte variëren. De blokken zijn vier tot negen bouwlagen hoog. Boven de winkels en kantoren zijn sociale huur- en koopwoningen gesitueerd. Op het binnenterrein van het grootste bouwblok bevinden zich een afgesloten parkeerterrein en een uitbouw van de supermarkt. Door het geheel van torens loopt een diagonale passage. De bakstenen gevels vertonen een strak patroon van identieke kozijnen. Deze kozijnen zijn in dezelfde kleur vervaardigt als de bakstenen waardoor ze opgaan in de gevel.

Kangoeroe-woning

In het gebouwencomplex is een bijzonder woningtype opgenomen: de kangoeroe-woning. Dit type woning maakt het mogelijk om een familielid zelfstandig te laten inwonen doordat het twee zelfstandige wooneenheden bevat. Het complex is opgezet in het kader van de sociale en stedelijke vernieuwing van de Bijlmermeer (Amsterdam-Zuidoost). Het complex moet samen met een nieuwe wijkinstelling en een kinderboerderij het nieuwe centrum van de wijk gaan vormen.

Bijlmervernieuwing

De bouw van Ganzenpoort maakt onderdeel uit van de Bijlmervernieuwing. Het gebouw ligt naast metrostation Ganzenhoef en de K-buurt in het oostelijke deel van de Bijlmer. In de wijken van de Bijlmer loopt vanaf 1992 een grootschalig project voor stadsvernieuwing dat het aanzicht van het gebied ingrijpend veranderd. Het doel van de vernieuwing is het tegengaan van de eenzijdige bevolkingssamenstelling en het creëren van een aangename woonomgeving. Bij de vernieuwing van de K-Buurt is het de bedoeling dat de flats met omliggende openbare ruimte zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat behouden blijven omdat de ontwerpprincipes van de Bijlmermeer hier het beste zijn uitgewerkt. De G- en K-buurt krijgen in 2019 de status van gemeentelijk Beschermd Stadsgezicht en gaan vanaf dat moment door het leven al Het Bijlmermuseum.

 

 

Tekst: Fieke de Groot