Gerenstein-Gallery

Bouwstart, landschapsontwerp H+N+S Landschapsarchitecten, Heren 5 architecten, 2007

De G-buurt in transformatie
De Bijlmermeer is aangelegd in de jaren zeventig en had jarenlang te kampen met sociale problemen en hoge criminaliteitscijfers. In het gebied vindt daarom sinds 1992 een grootschalige vernieuwing plaats om de bereikbaarheid, differentiatie en veiligheid te vergroten. Een deel van de flats wordt gesloopt en maakt plaats voor laag- en middelhoogbouw, de bunkerachtige parkeergarages verdwijnen uit het zicht en de scheidingen tussen snel en langzaam verkeer worden deels opgeheven. De realisatie van Gerenstein-Gallery aan de Bijlmerdreef maakt onderdeel uit van de vernieuwing van de G-buurt (Ganzenhoef) in Bijlmermeer-Oost. De naam Gerenstein verwijst naar de gelijknamige honingraatflat die bij deze transformatie is gesloopt. De oorspronkelijk verhoogde Bijlmerdreef is bij de vernieuwing tot maaiveldniveau teruggebracht.

Salsa
Gerenstein-Gallery is een wooncomplex naar ontwerp van Heren 5 Architecten. Het gebouw is ontworpen om een informele en kleurrijke bevolkingsgroep te huisvesten. Voor deze doelgroep zou het volgens de architecten niet passend zijn om een formeel en monochroom woonblok te ontwerpen en daarom proberen ze met hun ontwerp wat meer ‘salsa’ in de buurt te brengen. Met het gevlekte patroon van roodbruine en oranje bakstenen zet het gebouw zich flink af tegen de oorspronkelijke honingraatflats in de buurt. Door middel van royale entrees en binnenruimten wil Heren 5 Architecten met dit ontwerp een alternatief bieden voor de flat-entrees met grote bellenborden, kil betegelde lifthallen en lange betonnen galerijen. De binnenkant van het gebouw is dan ook versierd met enorme, kleurrijke kunstwerken in baksteen van de Belgische kunstenaar Henri Jacobs. Dankzij het gebruik van grote glazen vlakken in de gevel is deze kunst ook van buitenaf te bewonderen. De Gerenstein-Gallery is opgeleverd in 2007 en bestaat uit 99 appartementen en 21 eengezinswoningen. Ook zijn er in de plint enige bedrijfsruimtes gevestigd. Aan de zuid- en oostzijde is het woonblok vijf verdiepingen hoog en aan de westzijde acht verdiepingen. De eengezinswoningen bevinden zich aan de noordzijde en zijn drie verdiepingen hoog met elk een eigen voordeur aan de straat.

Krijtstreeptuin
In het midden van het omsloten bouwblok bevindt zich een binnentuin, ontworpen door H+N+S Landschapsarchitecten. De tuin heeft van bovenaf iets weg van een krijtstreepmotief. In de tuin zijn namelijk plantenvakken als stroken in de lengte van de tuin aangelegd. Centraal in het ontwerp staat een zandbak, ook in de vorm van een strook. Deze binnenplaats is alleen toegankelijk voor de bewoners van het woonblok en dit vormt een contrast met de collectieve openbare ruimtes die centraal stonden in het oorspronkelijke stedenbouwkundige plan van de Bijlmermeer.