Gibraltar

Claus en Kaan Architecten, 2004

Woongebouw in kantoorgedaante
Het gebouw Gibraltar telt elf verdiepingen. Op de begane grond bevinden zich zes woon/werk-ruimtes met een dubbele verdiepingshoogte. Hierboven liggen, op de tweede tot en met de elfde verdieping, zestig sociale huurappartementen. De gevels van het gebouw zijn niet kenmerkend voor sociale woningbouw. Afgaande op de zakelijke en regelmatige vormgeving zou Gibraltar net zo goed een kantoorgebouw kunnen zijn.

Contrast
De gevels aan de zuidkant worden geleed door een uniform raster van etagehoge vensters. Afzonderlijke woningen zijn aan deze gevels niet te onderscheiden. Door de lichte roomkleur van het beton tekent het gebouw zich af tegen de meeste andere gebouwen aan de Oostelijke Handelskade, waarin donkere kleuren overheersen. Aan de kant van het IJ, waar zich tevens de hoofdingang bevindt, heeft het gebouw een zachtere uitstraling. Aan deze kant bestaat de gevel uit een glazen vlies waarachter zich de galerijen bevinden die geel, oranje en rood gekleurd zijn.

Opmerkelijke selectieprocedure
Als sociaal woningbouwproject is Gibraltar bijzonder vanwege de wijze waarop de woningen aan de huurders zijn toegewezen. Woningcorporatie Ymere heeft voor dit project een nieuwe selectieprocedure ingesteld waarbij de potentiƫle bewoners in eerste instantie geselecteerd werden op basis van hun woonwensen. Deze gaven zij te kennen bij het invullen van een vragenformulier zonder dat zij wisten op wat voor woning zij kans maakten. Hiermee werd bij het toewijzen van de woningen de vraag naar en het aanbod van de woningen direct op elkaar afgestemd.

Website by HOAX Amsterdam