Gouden Leeuw

Architectenbureau J. van Stigt, 1974

Geschakelde torens

Op initiatief van architect Joop van Stigt werd afgeweken van het plan om ook in dit deel van Zuidoost galerijflats in de vorm van honingraten te bouwen. De zes tot twaalf lagen hoge ensembles Gouden Leeuw en Groenhoven zijn niet vormgegeven als lange geknikte stroken maar als een schakeling van achttien torens die door het groen heen meanderen.

Glazen wandelgang

Aanvankelijk als premiehuurflats ontwikkeld, zijn de woningen in de loop van het ontwikkelingsproces zo duur geworden dat ze zijn omgezet naar koopwoningen. Tijdens de bouw is het aandeel tweekamerwoningen opgevoerd, omdat twee kleine woningen meer opleverden dan één grote. Op de begane grond zijn de torens verbonden door een glazen wandelgang waarvanuit portieken worden ontsloten. Ook hiermee wijken ze af van het gros van de galerijflats in de Bijlmermeer waar de ontsluitings-binnenstraat op de eerste verdieping ligt. Aan de wandelgangen liggen de entrees van de portieken, maar ook kleine patio’s met kinderspeelplaatsen en collectieve voorzieningen als een danscentrum, een studiezaal en een wasserette.

Flexibele indeling

De gevels zijn bekleed met grindbetonnen platen, de raamkozijnen zijn van aluminium. De torens bestaan uit vier vierkanten van ongeveer tien bij tien meter die rond de portiek liggen. Ieder vierkant omvat een grote vierkamerwoning of twee kleine tweekamerwoningen. De plattegrond is flexibel; wanden zijn verplaatsbaar of wegneembaar wat de ruimtelijkheid van de woningen sterk ten goede komt.

Website by HOAX Amsterdam