Haut is een van de eerste grootschalige toepassingen van hout in hoogbouw. De toren staat aan Park Somerlust in het Amstelkwartier en is een ontwerp van Team V Architectuur. De luxe woontoren met een hoogte van 73 meter en met uitzicht op de Amstel, heeft 21 verdiepingen, waarin 55 appartementen met oppervlakten die variëren van 75 tot ruim 300 vierkante meter. De Metropoolregio Amsterdam ziet houtbouw als een bijdrage aan het reduceren van CO2-uitstoot en heeft met overheden, kennisinstellingen en marktpartijen in een convenant afgesproken dat het streven is om in 2025 minimaal 20% van de woningproductie uit houtbouw te laten bestaan.
Hybride houtbouw
Helemaal van hout is het gebouw echter niet. HAUT is namelijk een hybride toren: de hoofddraagconstructie is van hout, maar de fundering, kelder en liftkern zijn van beton. Dit vanwege het feit, dat beton genoeg stijfheid biedt tegen de windbelasting en de trillingen van de voorbijrijdende treinen. Bovendien zijn betonnen funderingspalen nodig vanwege de bodemgesteldheid van de Amsteloever. Om geluidsoverlast te voorkomen zijn op maat gemaakte prefab houten-beton hybride vloerplaten ontwikkeld. Deze platen bestaan uit een combinatie van 16 cm kruislaaghout – cross-laminated timber (CLT)- en acht cm beton, waarbij de aansluiting op de muren en gevel geheel van beton zijn om trillingen en geluid te dempen.
‘Haute architectuur’
In de constructie van HAUT is 2000m3 hout verwerkt. Door het gebruik van hout is de indeling van de toren ook eenvoudig aanpasbaar. Dit maakt een op maat gemaakte ‘haute architecture’ mogelijk. De eerste kopers hadden enige keuzevrijheid in onder andere de indeling van de plattegrond, het aantal verdiepingen en de plaatsing van loggia’s en balkons. De architectuur van HAUT valt op doordat de vier zijden van het gebouw in- en verspringen ten opzichte van elkaar. Tevens wordt de toren gekenmerkt door het onregelmatige patroon van balkons en het feit dat de zonnepanelen onopvallend zijn verwerkt in de donkere vlakken tussen de appartementen. De gevel wordt bovendien getypeerd door grote verdiepingshoge ramen. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de binnenmuren van HAUT dragend zijn. Tot slot liggen de trappen aan de gevel, waardoor de trappen en gangen uitzicht en daglicht hebben.
Duurzaamheid
Vanwege de natuurlijke vochtregulerende en isolerende werking heeft hout een positieve invloed op het binnenklimaat en het energiegebruik. Bovendien komt kruislaaghout uit duurzaam beheerde bossen, heeft hout de eigenschap dat het CO2 opslaat. Bovendien is hergebruik goed mogelijk. Naast het gebruik van hout, dragen de geïntegreerde PV-panelen in de gevels, het triple glas en de daktuin met regenwateropvang bij aan de duurzaamheid van het gebouw.
De energieopwekkende gevel zorgt samen met de zonnepanelen op het dak voor genoeg stroom voor het hele gebouw. De woontoren is ook dankzij andere toepassingen een voorbeeld voor innovatieve duurzaamheid: een WKO-installatie voor koeling in de zomer, sensor-gestuurde installaties en lage-temperatuur vloerverwarming maken HAUT een van de meest duurzame woontorens van Europa. Het gebouw kreeg het predicaat BREEAM Outstanding, voor zowel het ontwerp als de constructie.