Hic et Nunc

Architoop, 2006

Zelfbouwkavel

Aan Jan Olphert Vaillantlaan staan meerdere brede panden die in hoogte en uitstraling verschillen. De laan bevindt zich op het Steigereiland, het eerste eiland van IJburg. Dit eiland wordt in 1999 aangelegd en bestaat uit een mix van wonen en werken. De straat heeft een spontane en krachtige uitstraling, omdat aan ieder pand een specifiek ontwerp ten grondslag ligt. Hic et Nunc is een van deze panden. Het architectenbureau Architoop ontwerpt het pand voor eigen gebruik. In het pand bevinden zich twee studio’s en een woonruimte. Vanaf 2006 gebruiken de bewoners Architoop en Studio Plot het pand.

Woon & Werkruimte

Architoop ontwerpt het pand als een woon- en werkruimte. Het pand heeft vier bouwlagen en een dakterras. Vanwege zichtbaarheid en toegankelijkheid liggen de studio’s op de begane grond en de woning daarboven. De studio’s bestaan ieder uit een oppervlak van 70 m2. Het trappenhuis verbindt de verschillende functies met elkaar. De architecten weten de woning visueel te scheiden van de studio’s door de route van de eerste naar de tweede te draaien. Het trappenhuis heeft door de inpandige bordes-trap en hoge ramen een licht en ruimtelijk karakter. Het licht schrijnt vanuit het trappenhuis de woning binnen. De woonkamer en de open keuken beslaan twee verdiepingen. Deze staan in directe verbinding met het dakterras aan de achterzijde van het pand. De woonkamer en keuken zijn met elkaar verbonden middels een vide. Een ‘shed-achtig’ daklicht verlicht de vide en de woning. De brede ramen geven vanuit de woonkamer een breed uitzicht over het eiland, het water en Amsterdam. De architecten laten de trappen en plafonds uitvoeren in schoon beton. Deze contrasteren met de witte stucwerk wanden en de robuuste donkergrijze hekwerken.

Schubben

De gevel van Hic et Nunc heeft een bijzondere bekleding. De gevels zijn bekleed met een Zuid-Afrikaanse leisteen uitgevoerd in een geschubd patroon. De plint is bekleed met Belgisch hardsteen. Hier staat ook de naam van de woning in gegraveerd. Het weer heeft invloed op de kleurvertoning van de materialen. Door regen en wind verandert de kleur van het natuursteen van sprankelend zilvergrijs tot mysterieus antraciet. De ranke aluminium kozijnen rond de ramen vallen weinig op. De compositie van de ramen is bepaald door de indeling van de woon- en werkruimtes.

Tekst: Fieke de Groot