Hilton Amsterdam Airport Schiphol

Mecanoo, 2015

Eind 2015 is het Hilton Amsterdam Airport Schiphol opgeleverd. Het opvallende ontwerp van Mecanoo is gelegen in de verkeersknoop rondom het WTC Schiphol. Het vervangt het oude, naastgelegen Hilton uit 1973 dat na de oplevering van het nieuwe hotel is gesloopt. De nieuwe huisvesting is met 433 kamers een stuk ruimer dan zijn voorganger. Ook zijn in het nieuwe bouwvolume onder meer vergaderruimtes, een conferentiecentrum, loungeruimtes, een feestzaal en een parkeergarage opgenomen.

Locatie
Het hotel is gelegen op een prominente locatie. Bezoekers die vanaf rijksweg A4 naar de luchthaven rijden passeren het hotel op weg naar de parkeergarage. Bovendien is de omgeving een gewild vestigingsgebied voor internationale bedrijven. Het ontwerp speelt in op deze bijzondere ligging. In het geruite façadepatroon is een diagonale draaiing toegepast. Ook is het volume 45 graden gedraaid ten opzichte van het perceel. Daarnaast echoën de afgeronde hoeken van het gebouw de curves van de weg. Het geheel creëert een speelse tegenstelling met de rechtlijnige en zakelijke bebouwing rond Schiphol.

Entrees & atrium
Het hotel is ontsloten via twee hoofdentrees. De eerste is gelegen op de begane grond en verbindt de receptie en het restaurant met de directe omgeving. De tweede toegangsweg is een traverse die bezoekers direct vanaf Schiphol Plaza naar het conferentiecentrum op de eerste en tweede verdieping leidt. Bij binnenkomst is het ruime atrium een blikvanger. Daglicht valt binnen door het 42-meter hoge glazen dak en een groot venster in de noordgevel. De witte balustrades in het interieur weerkaatsen het licht, waardoor het ruimtelijke gevoel wordt versterkt.

Dutch touch
The Gallery HBA en Merkx+Girod tekenden voor het interieur. De bureaus hanteerden de ‘Dutch Touch’ als uitgangspunt van het ontwerp. De Nederlandse cultuur en het lokale landschap komen terug in details als vloerkleden, patronen, en tegelwanden. Dankzij deze detaillering krijgen materialen als natuursteen en staal een warmere uitstraling.

Website by HOAX Amsterdam