Hoofdgebouw Vrije Universiteit

Architectengroep '69, 1973

Architectengroep ‘69
In 1960 werd aan een aantal architecten een meervoudige opdracht verleend voor het ontwerp van een hoofdgebouw voor de Vrije Universiteit. De Architectengroep ’69 verwierf de opdracht in 1963 en werkte zijn ontwerp verder uit. Het eindresultaat komt vrijwel geheel overeen met het oorspronkelijke plan.

Multifunctioneel gebouw
In het gebouw, dat zestien verdiepingen telt, zijn zeven faculteiten, de bibliotheek en algemene diensten waaronder het bestuur gehuisvest. Direct achter de ingang aan de Boelelaan bevindt zich een centrale ontmoetingsruimte die zorgt voor contact tussen de afzonderlijke delen van het gebouw. In de aula op de eerste verdieping kunnen met gemak meer dan duizend mensen bijeenkomen. Op het dak is een bescheiden kapel met carillon geplaatst.

Minder somber na renovatie
Het aantal arbeidsuren dat aan de bouw van dit plan besteed kon worden, moest destijds drastisch worden beperkt. Deze beperking heeft directe invloed gehad op de vormgeving en de materiaalkeuze. Het resultaat is een zeer groot betonnen gebouw met een grote uniformiteit, dat al snel het predikaat ‘somber’ kreeg. In een poging om van dit stempel af te komen, hebben Mieke Poot en Anouk Dekkers van O III architecten in 2000 een nieuwe hoofdingang ontworpen. De betonplaten in de onderste helft van de voor- en zijgevels van het gebouw zijn hier vervangen door glas, waardoor dit deel van het gebouw vrijwel geheel doorzichtig is geworden. Daarnaast zijn materialen als koper, hout en zwart en wit email gebruikt om het betonnen gebouw een beetje warmte geven.