Hoofdkantoor Waternet

Architectuurstudio Herman Hertzberger, 2006

Siamese tweeling aan de Amstel
Het kantoorgebouw ligt op een prominente zichtlocatie aan de Amstel, ten zuiden van het Amstel Station. Het bestaat uit twee torens van veertien bouwlagen met ieder een vlakke en een gebogen gevelzijde. De rechte ‘ruggen’ staan haaks op elkaar en zijn gericht op de rivier en de stad. Met hun bolle gevelvlakken keren de torens zich, boven de gezamenlijke entreehal, naar elkaar toe. De gekozen vorm en situering van de torens laat belangrijke zichtassen open.

Transparante loopbruggen
Op verschillende niveaus zijn de gebouwen verbonden door transparante loopbruggen waarvan er één een dubbele hoogte heeft. De achtste en negende verdieping vormen het hart van het gebouw. Hier bevindt zich een stedelijk plein met een brasserie, een vergadercentrum en een congreszaal en bieden hoge strookvensters een fenomenaal uitzicht over de omgeving.

Kolomloze kantoren
De gevels zijn opgebouwd uit glazen bandramen en aluminium borstweringen. De aluminium stroken worden aan de gebogen zijdes naar het midden toe steeds smaller waardoor het glas ruim spel krijgt. Hier is goed zichtbaar dat zich achter de gevel een ruitvormige stalen draagconstructie bevindt die ervoor zorgt dat de kantoren kolomloos kunnen zijn. De westelijke toren rust op een sokkel die is vormgegeven als een begroeide dijk die geleidelijk overgaat in de landelijke waterkant. In de sokkel zijn de parkeergarage en de dienstruimten ondergebracht. De oostelijke toren staat op poten in een vijver waaruit het regenwater wordt gefilterd om in het gebouw te worden hergebruikt.

Website by HOAX Amsterdam