Hortus Drieklimatenkas

Zwarts & Jansma, 1993

Een tropisch klimaat in hartje Amsterdam

De plantenkas voor de Hortus Botanicus is ontworpen naar ontwerp van architectenbureau Zwarts & Jansma voor planten uit een tropisch-, subtropisch- en woestijnklimaat. De kas varieert in hoogte van vier tot elf meter en beslaat een oppervlak van 1500 m2. Het geheel heeft een moderne, stalen constructie. De ruimtelijke structuur kent twee hoofdrichtingen, vormgegeven in de van gevel tot gevel strekkende spanten. De zeer rank uitgevoerde hoofddraagconstructie vormt een raster van bevestigingspunten dat trekkrachten verwerkt en daarbij vrijheid in het hoogteverloop toelaat. De hieraan bevestigde secundaire constructie is gemaakt van goedkopere standaardelementen uit de productiekassenbouw. Deze verkleinen het raster in het dak en de gevels naar de maatvoering van het standaard kassysteem. De kolommen van de hoofdconstructie voeren de last van het dak af naar de fundering, samen met de uit de secundaire constructie overgebrachte windbelasting. Vanaf de hoge glazen wand langs de Nieuwe Herengracht loopt het meervoudig geknikte dak in hoogte af naar de tuinzijde.

Renovatie die de zintuigen prikkelt
Anno 2020 wordt de kas volledig duurzaam gerenoveerd. Hierbij wordt de inrichting verandert om het verhaal van biodiversiteit en klimaat te kunnen vertellen via alle zintuigen. De aandacht voor licht staat bij de renovatie, tevens naar ontwerp van Zwarts & Jansma, centraal zodat de planten in de kas de juiste hoeveelheid licht krijgen. Na de vernieuwing van de kas zal regenwater hergebruikt kunnen worden. Ook krijgt het project geïsoleerde gevels en daken en wordt de kas voorzien van energiezuinige klimaatsystemen. Alle vernieuwingen hebben het doel om de kas zo CO2-neutraal en energiezuinig te laten werken.

Tekst: Lieke Haan.