Middeleeuws hofje verstopt in het centrum
Van de vele houten huizen die Amsterdam ooit rijk was, zijn er nog maar een paar over. Hiervan is één te vinden in het 14e-eeuwse Begijnhof, gebouwd als religieuze woongemeenschap voor alleenstaande vrouwen. Het hofje ligt bijna een meter lager, op middeleeuws straatniveau, dan de rest van de binnenstad. In de loop der tijd zijn de middeleeuwse huizen aan het Begijnhof herbouwd of vervangen maar van het huis op nummer 34 is de houten voorgevel behouden gebleven. Hiermee is het huis, met gotisch houtskelet, het oudste houten huis van Amsterdam. Sinds 1970 heeft het huis de status van rijksmonument.
Houtskelet met stenen ondersteuning
Verschillende van de huizen aan het Begijnhof hebben dragende stenen muren en een Middeleeuws houtskelet, herkenbaar aan de gotische detaillering. Het huis aan Begijnhof 34 heeft een uitkragende voorgevel. Opvallend is ook dat bij dit huis de stenen zijgevels, die verplicht zijn geplaatst na een grote stadsbrand in 1552, opgehangen zijn aan het houtskelet. De eerste verdieping van het huis diende als woonruimte en was bereikbaar via een buitentrap. Het gotische houtskelet is ook van binnen te zien. De sleutelstukken zijn versierd met een zogeheten peerkraalmotief. In het Amsterdam Museum is een schaalmodel te zien van het houtskelet van het huis.
Vernieuwingen en reconstructies
In 1669 wordt houtbouw om reden van brandgevaar volledig verboden, maar de voor die tijd kostbare houten voorgevel van het Houten Huys werd in 1888 vernieuwd. Daarnaast is in de jaren 1956-1957 de oude gotische aandoende gevel gereconstrueerd. In latere jaren vinden enige kleinere restauraties plaats.
Tekst: Lieke Haan