Oostelijke handelskade
Huys Azië is gesitueerd op de Oostelijke Handelskade. Deze kade is onderdeel van het Oostelijk Havengebied dat bestaat uit kunstmatig aangelegde haveneilanden. De eilanden zijn aangelegd ter uitbreiding en modernisering van de Amsterdamse haven aan het eind van de negentiende eeuw. Op de Oostelijke Handelskade staan enkele grote historische pakhuizen. De pakhuizen zijn voor een deel vernoemd naar de werelddelen waar handel mee gedreven werd. Er staan onder andere nog de pakhuizen De Zwijger, Australië, Azië en Afrika. Deze zijn begin eenentwintigste-eeuw gerenoveerd en getransformeerd.
De Pakuysen
Het bureau KCAP architecten en planners ontwerpt in 1998 het stedenbouwkundig plan voor de transformatie van het westelijke deel van de Oostelijke Handelskade. Op het terrein De Pakhuysen moeten de oude pakhuizen samen met hedendaagse blokken een nieuw geheel vormen. De nieuwbouw wordt over de oude gebouwen heen gevouwen, waarbij doorzichten naar het IJ zijn uitgespaard. De rij van in elkaar grijpende gebouwen staat op een gezamenlijke onderlegger waaronder het parkeren is opgelost. Behalve het stedenbouwkundig plan ontwerpt KCAP ook twee van de vier sculpturale gebouwen waar Huys Azië er een van is.
Huys Azië
Huys Azië heeft een functie als kantoorgebouw met verschillende soorten voorzieningen in de plint. Het gebouw bestaat uit twee delen. Een groot L-vormig bakstenen volume leunt op een laagbouwdeel dat eruitziet als een gestript oud pakhuis. Beide delen zijn echter nieuw. Door maatvoering en materiaalgebruik sluit het gebouw aan bij het karakter van de omliggende bebouwing. De laagbouw is opgetrokken uit staal afgewisseld met grote glazen vensters. Het bakstenen deel ontwikkelt zich van massief op de begane grond tot steeds opener bovenin door een verandering in de venstergeleding. De bovenste vier verdiepingen hebben de breedste vensters en zijn voorzien van overhoekse ramen die het gebouw een luchtige aanblik geven.
Tekst: Fieke de Groot