Huys Europa

de Architekten Cie., 2004

Een verbindend gebouw
Het gebouw Europa, ook wel Huys Europa genoemd, is één van de vier blokken van het door IBC/ Heijmans ontwikkelde project Nieuw Europa aan de Oostelijke Handelskade. De blokken staan rondom de bestaande pakhuizen Amsterdam en Afrika die voor het nieuwbouwproject worden verbouwd en hergebruikt. Door deze strip tussen de IJ-haven en de spoorlijn wordt het centraal station verbonden met de voormalige oostelijke havengebieden en de wijk IJburg.

Laag voor laag
Binnen project Nieuw Europa is een menging van verschillende functies nagestreefd waarbij het gebouw dient aan te sluiten op de grootschalige, maritieme sfeer van de directe omgeving. In gebouw Europa 1 zijn woon-, werk- en commerciële ruimten ondergebracht. Binnen het gebouw zijn de verschillende functies verdeeld over drie lagen. Deze drie lagen zijn ook in het exterieur van het gebouw duidelijk te onderscheiden, waarbij het onderste deel de hoofdentrees, woningen, kantoren en drie commerciële ruimten bevat. De constructie met de glazen puien en stalen kolommen, diagonalen en liggers, geeft deze laag een transparant en tevens robuust uiterlijk. Het middendeel van het gebouw bestaat uit een betonnen raamwerk waarin zich vier kantoorlagen bevinden. Opvallend aan deze laag zijn de oranje vlakken in de raampartijen waardoor het gebouw een opvallend uiterlijk heeft gekregen. De bovenste laag van het gebouw is ingevuld met twaalf ruime appartementen. Ook de gevels van de appartementen zijn zeer transparant uitgevoerd zodat de woningen een panoramisch uitzicht bieden over de stad.

Tijd voor renovatie
Tot 2013 is Ahold de huurder van het kantoorgedeelte van het gebouw. Hierna is dit deel omgebouwd tot een multi-tenant gebouw in opdracht van Altera Vastgoed in samenwerking met Cerius Projects. Dankzij deze verbouwing krijgt het gebouw twee nieuwe grote entreepuien en zijn de kantoorlagen volledig gerenoveerd. De begane grond is omgetoverd tot lounge voor algemeen gebruik en het achtergelegen buitengebied is heringericht.

Lieke Haan

Website by HOAX Amsterdam