IJ-toren en winkelcentrum

Neutelings Riedijk architects, 1998

Een verbinding tussen het vaste land en de oostelijke eilanden

De IJ-toren is gesitueerd in het centrum van het Oostelijk Havengebied en markeert de verbindingsweg tussen Borneo/Sporenburg en het KNSM- en Java-eiland. De twintig verdiepingen hoge toren bevat appartementen met op de begane grond een supermarkt. Daarnaast is het gebouw met zijn hoge toren een herkenningspunt in de buurt.

Gevarieerde gevel
In de gevel komt de scheiding tussen appartementen en de supermarkt tot uiting: de sokkel is bekleed met stenen tegels, het overige deel met witte gevelplaten. De gevel wordt op verschillende plaatsen onderbroken door uitsparingen; In de vorm van een sleuf, een winkelhaak en een vierkant blok. Door deze holtes is elke gevel anders en geen verdiepingsplattegrond hetzelfde. Het resultaat is een grote verscheidenheid aan woningen en een andere aanblik van de toren vanuit verschillende perspectieven. Verder is het opvallend dat Neutelings Riedijk de ramen niet recht onder elkaar heeft geplaatst, maar diagonaal.

Een gerecyclede loods
Naast de IJ-toren staat een winkelcentrum dat ook door Neutelings Riedijk is ontworpen. Voor de bouw van het winkelcentrum heeft de architect gebruik gemaakt van de oorspronkelijke structuur, namelijk het ijzeren geraamte en het spantendak van de katoen- en cacaoloods Brazilië uit 1915. Hiervoor wordt de oude loods, op de oorspronkelijke spanten na, volledig afgebroken en vervolgens opnieuw opgebouwd in een sterk gerenoveerde versie. Het winkelcentrum heeft hierna de naam ‘Winkelcentrum Brazilië’ gekregen. Het uitgangspunt van de architecten was om een zo open mogelijk gebouw te ontwerpen. Dit is terug te zien in de open gevels en de dwarspassages die de Oostelijke Handelskade met het IJ verbinden. In de loods zelf zijn twee binnenpleinen gecreëerd, hier omheen zijn de winkelpaviljoens gesitueerd. De ingangen van de winkels liggen direct aan de Oostelijke Handelskade en de IJ-haven. Onder het winkelcentrum bevindt zich daarnaast een parkeergarage.

Lieke Haan