IJburg Blok 128

DP6 Architectuurstudio, 2011

Steigereiland

Het stedenbouwkundig plan van Zuidbuurt op Steigereiland is opgebouwd uit vijf parallelle bouwstroken die worden gescheiden door brede, bomenrijke lanen. De stroken worden op de koppen, aan de kant van de drukke IJburglaan, gemarkeerd door grote bouwvolumes.

Burgerparticipatie

Het L-vormige Blok 128 bevindt zich op de laatste strook en biedt met zijn kopse kant uitzicht op het Steigerpark. De open zijde van de L is op het zuidoosten georiënteerd en biedt uitzicht over het water. Het blok bestaat uit 71 sociale huurwoningen en 10 koopwoningen. Op het binnenterrein zijn parkeerplekken en een gemeenschappelijke binnentuin gerealiseerd. Het project is door middel van bewonersparticipatie tot stand gekomen. In 2006 startte Stadgenoot in samenwerking met DP6 een ontwerpproces waarbij de toekomstige bewoners, stadsvernieuwingskandidaten uit Nieuw-West, uitvoerig werden betrokken. Zo mochten ze meedenken over het ontwerp van het blok en over de indeling van de eigen woning. Alle wensen tezamen resulteerden in 45 verschillende woningtypes die onder meer variëren in omvang, plattegrond, oriëntatie en type buitenruimte. De gevels aan de buitenzijde van het blok zijn volgens de stedenbouwkundige kaders zo vlak mogelijk vormgegeven.

Fris ontwerp

Aan de binnenzijde van het blok mochten uitkragingen aangebracht worden en kon gespeeld worden met verschillende types buitenruimtes als serres, balkons en erkers. Omdat de bewoners ook hun plek in het gebouw konden kiezen, hebben zij in feite het uiteindelijke gevelontwerp bepaald. De binnengevel brengt zo op speelse wijze de diversiteit in het grote aantal woningen tot uitdrukking. Het complex biedt met zijn stralend witte gevels en balkons van lichtgroen glas een frisse aanblik.