IJburg Blok 4

Maccreanor Lavington Architects, 2003

Appartementen en café-restaurant aan de IJburglaan
Een van de uitgangspunten bij de ontwikkeling van IJburg was en is het streven om gebouwen te ontwerpen die voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden. Ruimtes waar gewoond wordt, moeten eenvoudig heringericht kunnen worden als kantoren of ateliers – en vice versa. Een van de vroegst gerealiseerde blokken met multifunctionele ruimtes ligt aan de IJburglaan, vanuit het westen direct rechts aan het begin van het Haveneiland.

Standaardmaten
Maccreanor Lavington Architects deed eerder onderzoek naar de functieverandering van ruimte en gebruikte de uitkomsten bij de ontwerpen voor Blok 4. Voor de 63 woon- en werkeenheden is een standaardmaat bedacht, namelijk 7,30 bij 22 meter diep en 3,15 meter hoog. De diepe ruimte krijgt extra daglicht door een in het midden geplaatst dakvenster. Bewoners en/of gebruikers van Blok 4 kregen de mogelijkheid zelf de ruimte in te delen.

Prachtig uitzicht
De woningen op de begane grond zijn direct toegankelijk vanaf de straat, de eerste en tweede verdieping zijn te bereiken via een trappenhuis. Portieken, galerijen en gangen ontbreken. Opvallend aan de achtergevel van het gebouw zijn de grote venstervlakken en de ruim bemeten balkons. Aan de voorkant oogt het gebouw strak en robuust door de ritmering van de vensters en de toepassing van donkere bakstenen. Onder het gebouw ligt een parkeergarage en op de hoek is het café-restaurant ‘Blok4’ gevestigd. Piet Boon ontwierp het interieur van het restaurant. Het terras biedt prachtig uitzicht over het IJmeer en het Steigereiland.

Website by HOAX Amsterdam