IJdock

Claus en Kaan Architecten, Van Gameren Mastenbroek Architecten, Zeinstra Van Gelderen Architecten, 2013

Multifunctioneel complex
Op een kunstmatig eiland ten westen van het Centraal Station, in het IJ, ligt IJdock. Dit multifunctionele complex vormt het sluitstuk van de ontwikkelingen aan de Zuidelijke IJ-oever. Op een stuk grond van 60 meter breed bij 180 meter lang moest een enorme hoeveelheid voorzieningen ingepast worden: kantoren, een hotel, appartementen, een jachthaven, een bureau voor de waterpolitie en het Paleis van Justitie.

Zichtlijnen
Bjarne Mastenbroek en Dick van Gameren maakten het stedenbouwkundig plan van IJdock, dat gebaseerd is op het maken van snedes in het bouwvolume, die zorgen voor zichtlijnen vanaf de grachtengordel tot aan het IJ. Zo kan men vanaf het Bickerseiland tussen de bouwvolumes van het Westerdok en het IJdock door, Toren Overhoeks in Amsterdam-Noord zien. Het meest opvallende is de grote uitsnede aan de zijkant van het gebouw in de vorm van een V. Deze zogenaamde Keizersgrachtsnede ligt precies in het verlengde van de Keizersgracht en legt hiermee een verbinding met de oude grachtengordel. 

Paleis van Justitie
Het volledige complex bestaat uit vijf delen en heeft een hoogte van 44 meter. Het Paleis van Justitie, gelegen op de meest oostelijke punt, bestaat uit twee delen: een gedeelte met de kantoren voor het Openbaar Ministerie en een gedeelte waarin het gerechtshof en de zittingszalen gevestigd zijn. Beide zijn middels een loopbrug met elkaar verbonden. De witte kleur van het gebouw en de vele kleine raampjes verwijzen naar de vele cruiseschepen die er in het hoogseizoen pal langs varen. Hiermee wordt het verband met het IJ extra benadrukt. Het hotel is een volledig transparant gebouw met een glazen gevel en telt 300 kamers. Het staat op een uiterst smal stuk grond van niet meer dan vijftien meter breed. 

De appartementen zijn open aan de waterkant en besloten aan de kant van de binnenstraat. Aan de binnenstraat is de gevel voorzien van vele erkers, balkons, puien, ramen en deuren, wat het geheel een speelse uitstraling geeft. 

Website by HOAX Amsterdam