Informatiecentrum en kantoor New Deal

Heren 5 architecten, 1996

Prijsvraag
Ontwikkelingsmaatschappij New Deal schreef in 1995 een prijsvraag uit voor een tijdelijke kantoorruimte. De gedachten gingen uit naar een markant paviljoen, dat behalve als kantoor ook dienst kon doen als makelaarskantoor voor de te bouwen woningen op de schiereilanden Borneo en Sporenburg in het Oostelijk Havengebied.

Prefab paviljoen
Herkenbaarheid was een vereiste omdat het kantoor in een gebied zou komen te liggen waar een hele woonwijk in aanbouw is en waar stedelijke ruimten als straten en pleinen ontbreken. Heren 5 won de prijsvraag met een ontwerp voor een bouwwerk dat met een lichtzuil de bezoeker naar zich toe trekt. Het paviljoen is samengesteld uit kant-en-klare bouwunits en houten delen. In de geschakelde bouwunits, voorzien van glazen gevels, zijn alle kantoren en andere ruimten ondergebracht. De houten delen functioneren als entree, als zonwering voor de bouwunits en als dak voor de presentatie-, vergader- en filmruimten. De entree is op de eerste verdieping. Hier bevinden zich ook de receptie en de tentoonstellingsruimte. Verschillende trappen leiden langs de binnenwand omlaag naar de benedenverdieping waar de kantoorruimten zijn gesitueerd. Het paviljoen is ontworpen als een tijdelijk bouwwerk dat na voltooiing van Borneo-Sporenburg kon worden afgebroken. De houten delen kunnen worden hergebruikt en de bouwunits kunnen tegen statiegeld weer bij de fabrikant worden ingeleverd.

Nieuwe locatie
Toen de bouwactiviteiten op Borneo en Sporenburg grotendeels waren voltooid, is het paviljoen niet afgebroken maar door een nieuwe eigenaar versleept. Het is daarna in gebruik genomen door Ontwikkelingscombinatie De Bongerd, die betrokken is bij de aanleg van woonwijk De Bongerd op het terrein van het voormalige volkstuinencomplex met die naam in Amsterdam-Noord. Het kantoor is op deze locatie afgemeerd in Zijkanaal I, ter hoogte van de Verstuiverstraat.

Website by HOAX Amsterdam