Jinso Paviljoen

cepezed, Karres en Brands landschapsarchitecten, 2008

Het glazen ovaal op de Johan Cruijff Boulevard
In het midden van de Johan Cruijff Boulevard (voorheen ArenA Boulevard) staat een opvallend gebouw van glas: het Jinso Paviljoen. Al sinds de jaren negentig staat op deze plek het paviljoen van Restaurant Jinso. Zijn huidige ovale vorm heeft het paviljoen gekregen bij de uitbreiding in 2008. Zowel het oorspronkelijke paviljoen als de uitbreiding in 2008 zijn ontworpen door Architectenbureau Cepezed.

Paviljoen doorbreekt lineair karakter
Het oorspronkelijke deel van het paviljoen bestaat uit een langwerpig gebouw van acht bij twintig meter van twee verdiepingen. De schaalvergroting van het gebied, door bijvoorbeeld de komst van AFAS Live en Pathé Arena, is de aanleiding om te investeren in een kwalitatief hoogwaardige expansie van het bestaande paviljoen. Vanwege de omringende volumineuze, rechthoekige bouwblokken raadt de gemeente Amsterdam aan om het paviljoen een zachte vorm te geven. Het resultaat is een grote ovale uitbreiding die als het ware rondom het oorspronkelijke gebouw heen is gebouwd met een afmeting van 30 bij 43 meter en een hoogte van ruim twaalf meter. De glazen gevel bestaat uit koud gebogen isolatieglas. Door de kromming in het glas krijgt het gebouw een nog zachtere vorm. In het ontwerp is de nadruk gelegd op het doorbreken van het lineaire karakter van de Johan Cruijff Boulevard. (Karres en Brands Landschapsarchitecten)

Ruimte voor de bamboe
De uitbouw vergroot het restaurant voornamelijk op de begane grond, maar bestaat ook uit een etage dat als een vier meter brede vide langs de zijkanten loopt. Door de grote hoeveelheid glas en de open ruimte tussen de eerste etage en het oorspronkelijke gebouw heeft het paviljoen een open karakter. De vloer van de uitbouw bestaat uit klinkers waardoor de bestrating van de boulevard doorloopt in het paviljoen. Er zijn grote plantenbakken in de vloer gestort en de bamboebeplanting krijgt door het hoge dak vrij spel om te groeien.

Dak van luchtkussens
Het dak is ruim tweeënhalve meter hoog en bestaat uit acht grote luchtkussens. Deze luchtkussens bestaan uit vier lagen EFTE-folie waardoor er drie luchtkamers per kussen ontstaan. Deze folie is bedrukt met een patroon. Door de druk in de binnenste kamer te veranderen kan de zon- en lichtwering worden geregeld. De luchtaanvoer van de kussens is in de constructie geïntegreerd. Volgens een eerder ontwerp voor de uitbreiding zouden deze luchtkussens geïntegreerd zijn in de gehele schil van het gebouw. Door uiteenlopende regelgeving en een aanscherping van het programma door de opdrachtgever is dit concept niet als zodanig uitgevoerd en zijn de luchtkussens beperkt tot het dak.

Tekst: Anna Peschier