Joop Westerweelschool

Quist Wintermans Architekten, 2004

Een hoop nieuwe ruimte 

Met de afbraak van de oude Joop Westerweelschool komt een bouwterrein vrij van honderd bij vijftig meter, gelegen tussen de Admiralengracht en het Balboaplein. In het nieuwe project is de bestaande stedenbouwkundige structuur van De Baarsjes, stadsdeel West, doorgezet. Hierbij is de nieuwe school aan het plein gesitueerd en opgenomen in de massa van het bouwblok. 

Mengen met de omgeving
Het bouwblok omsluit een binnenterrein, dat op de begane grond voor een deel door de school in beslag wordt genomen. Hier bevindt zich de gymzaal van de school. Boven op deze gymzaal ligt de speelplaats voor de kleinste kinderen van de school. De hoofddraagconstructie van het gebouw is uitgevoerd in beton en de gevels zijn op hun beurt bekleed met bak- en leisteen. De ramen van de trappenhuizen en de entree van de parkeergarage zijn vormgegeven in samenwerking met een beeldend kunstenaar. Aan de Admiralengracht voegt het bouwblok zich tussen de andere, reeds bestaande blokken. Deze zijn in hun architectonische opbouw onderling vergelijkbaar en vormen samen de wanden van de gracht. De woningen op de begane grond worden ontsloten vanaf de straat. De verdiepingen zijn bereikbaar via vier trappenhuizen die met galerijen zijn verbonden. Verder zijn op de hoeken van het blok en boven de school appartementen gebouwd. Naast de school en in de zijstraten bevinden zich enkele maisonnettes.  

Lieke Haan