Kantoor en rouwcentrum de Nieuwe Ooster

Bierman Henket Architecten, Karres en Brands landschapsarchitecten, 2012

Vernieuwing van de Nieuwe Ooster

Begraafplaats De Nieuwe Ooster beslaat het omvangrijke gebied tussen de Middenweg en de Gooiseweg. De begraafplaats wordt grootschalig maar stapsgewijs vernieuwd. Een onderdeel daarvan is het recent opgeleverde kantoor met rouwcentrum naar ontwerp van Bierman Henket architecten. Tot voor 2012 had de begraafplaats haar entree aan de Kruislaan, maar sinds de kantoren en het rouwcentrum naar het zuidelijk deel zijn verplaatst, is de tweede publieke entree aan de Rozenburglaan gesitueerd. Karres en Brands Landschapsarchitecten tekende voor de vernieuwing van het landschappelijk park naar ontwerp van Leonard Springer (1889).

 

Ingegraven in een talud

Het nieuwe, langgerekte paviljoen ligt evenwijdig aan de Gooiseweg/Rozenburglaan. Het pand heeft twee verdiepingen die alleen vanaf deze wegen zichtbaar zijn; aan de kant van de parkeerplaats lijkt het uit slechts een laag te bestaan. De onderste helft is aan een zijde ingegraven in een talud. Het westelijk deel biedt plaats aan de kantoren en aan ruimtes voor het personeel van de onderhoudsdienst. In de oostzijde is het rouwcentrum ondergebracht. Op ingenieuze wijze zijn er vier rouwkamers, twee foyers en ondersteunende faciliteiten met elkaar verknoopt.

Gesloten karakter

Aan de entreezijde is de plint iets opgetild, waardoor het lijkt te zweven, en wordt de gevel beƫindigd door een uitkragende dakrand. Langs het paviljoen kijkend, lijkt het gebouw een gesloten gevel te hebben door de verticaal geplaatste houten kolommen, spanten en lamellen. Recht van voren domineert juist het glas in de gevel. Voor rouwende bezoekers wordt zo de benodigde privacy gecreƫerd.

Duurzame principes

Het kantoor en rouwcentrum is een volledig klimaatneutraal gebouw. Het is ontworpen volgens de principes van Industrieel Flexibel en Demontabel bouwen (IFD): het gebouw is volledig geprefabriceerd.