Foute reputatie
In de jaren twintig wordt aan de Vijzelstraat een kantoorgebouw naar ontwerp van J.M. van der Meij gebouwd. In 1955 stort dat gebouw gedeeltelijk in na werkzaamheden aan de kolommen van de arcade. Zeven jaar later wordt het gesloopt. De Algemene Bank Nederland koopt de grond in 1966 en geeft architect M.F. Duintjer de opdracht voor een uitbreiding van het hoofdkantoor. Dit is gevestigd in het door K.P.C. de Bazel ontworpen gebouw ernaast. Eerst was het plan om op deze plek woningen te bouwen. De bouw hiervan was zelfs al begonnen tot de gemeente Amsterdam de bouw onderbrak toen de bank in het gebouw van de Bazel de binnenstad dreigde te verlaten. Duintjer ontwierp vervolgens op de fundamenten van het woningcomplex een uitbreiding van de bank. Door veel Amsterdammers wordt het gebouw gezien als één van de misplaatste gebouwen van Amsterdam.
Het gebouw aangepast op zijn omgeving
Het gebouw van zeven verdiepingen is in zijn bouwhoogte aangepast aan de omgeving: aan de Vijzelstraat neemt het de hoogte en setback over van het gebouw van De Bazel. Het gebouw heeft een heldere gevelindeling van donkere betonnen vloeren en witte kolommen en past in het ritme van de Vijzelstraat. Om de beide hoeken sluit het aan bij de hoogte van de grachtenbebouwing. De lengte van het gebouw wordt onderstreept door de horizontale geleding van de gevel, maar onderbroken door een afwisselend daklandschap, een aantal grote loggia’s en de doorgang naar de Kerkstraat. Op de begane grond, onder de arcade, waren de publieksfuncties van de bank ondergebracht, samen met een aantal winkels. Daarboven bevinden zich de effectenhal en vijf kantoorverdiepingen. Op de terugliggende bovenverdieping liggen directiekamers en vergaderruimtes.
Komen en gaan van gebruikers
Bij het gereedkomen van het nieuwe ABN-AMRO-hoofdkantoor aan de Zuidas heeft het gebouw tijdelijk de functie van bedrijfsverzamelgebouw gekregen. Nadat het gebouw verschillende keren is overgekocht met het idee er woningen in te vestigen, is het gebouw anno 2020 verhuurd aan verschillende (internationale) bedrijven. Sinds ABN-AMRO het gebouw heeft verlaten heeft het gebouw onder verschillende namen bekend gestaan zoals Duintjer CS, Vijzelbank en de meest recente naam: Prins en Keizer, naar de grachten aan weerszijden.
Lieke Haan