Kantoorgebouw Forum

Atelier PRO, 2001

Forum Romanum
Het kantoorgebouw Forum is vernoemd naar het concept van het oude Romeinse forum. Aan dit gedachtegoed heeft het gebouw ook zijn monumentale inrichting te danken. Het gebouw bestaat uit een tweetal evenwijdig lopende kantoorvleugels met daartussen een centraal atrium. Het atrium is overdekt met een glazen overkapping, gedragen door zestien hoge houten kolommen. De open ruimte is ingericht met twee paviljoenachtige volumes en dient als centrale verblijfsruimte voor de medewerkers. De kantoren die op het atrium uitkijken profiteren van het licht dat door het dak naar binnen komt. Het geheel telt vijf bouwlagen.

Warme binnenkomst
De entree bevindt zich in een hartvormig volume in het atrium. Dit volume is bekleed met koperen platen en steekt gedeeltelijk aan de voorzijde van het gebouw uit. Aan de zuidzijde van het gebouw ligt een hellingbaan die toegang geeft tot een verdiepte parkeergarage. Langs de hellingbaan is een glazen wand aangebracht die zicht geeft op het atrium. Via de garage komt de gebruiker binnen in de centrale entreehal met receptiebalie. Aan de voorzijde van het gebouw is een overstek gerealiseerd die een overdekte voorrijmogelijkheid biedt.

Duurzaam
Het gebouw is ontworpen als een energiezuinig en flexibel in te delen verhuurkantoor. Om het gebouw in de toekomst aan te kunnen passen aan dan voorkomende wensen zijn in de vier hoeken van het atrium stijgpunten aangelegd. Daarnaast is het gebouw voorzien van klimaatgevels en klimaatplafonds. De gevels zijn bekleed met duurzame materialen zoals natuursteen en glas. Ook is het gebouw voorzien van een ondergrondse warmte- en koudeopslag.

EDGE Stadium
Atelier Pro ontwerpt het gebouw eind twintigste eeuw voor het bedrijf Loyens & Loeff. In 2020 verhuist deze huurder uit het kantoorgebouw. Atelier Pro krijgt nu de kans om het gebouw aan te passen aan de huidige eisen van kantoorgebruik en het uit te breiden met een extra kantoorruimte. Het kantoor krijgt nu de naam EDGE Stadium en wordt herontwikkeld, waarbij onder andere het atrium en de entree opnieuw worden ingericht.

Tekst: Fieke de Groot