Kantoorgebouw Keypoint

Dedato ontwerpers en architecten, 2010

Cornelis Douwesterrein

Keypoint, de jongste telg van Dedato, is goed herkenbaar als product van een bureau dat zich heeft toegelegd op het ontwerpen van robuuste bedrijfspanden die in trek zijn bij creatieve ondernemingen. De Dedato-signatuur, vooral ontleend aan een prefab betonnen constructie, past goed bij de industriële sfeer op het Cornelis Douwesterrein, aan de noordzijde van het IJ.

Vliesgevels

Het stoere complex is opgebouwd uit drie gelijke delen. Vanuit ieder deel is er via een vliesgevel zicht op het IJ en deze oriëntatie op het zuiden verklaart de plaatsing van drie schuin vooruitstekende betonnen luifels die de ruimtes erachter en eronder uit de zon houden. Hierdoor heeft het complex aan de voorzijde een korte zaagtandgevel, die het beeld een zekere dynamiek geeft.

Iedere luifel accentueert aan de rechter zijde een entree, met daarachter een tien meter hoge hal met een stalen trap en een glazen liftschacht. De ramen op de iets vooruit geplaatste, dubbelhoge begane grond worden geflankeerd door houten luiken. Links van de slanke afronding van de luifel bevinden zich expeditiedeuren die toegang bieden tot een opslagruimte. Daarachter ligt, half verdiept, de parkeergarage die via de achterkant te bereiken is.

Creatievelingen

Dat ook bij de invulling van dit bedrijfsverzamelgebouw de creatieve industrie de doelgroep vormt, is af te leiden aan het consequent als ateliers benoemen van de bovenverdiepingen. Deze ruimtes krijgen direct daglicht via de ramen op het zuiden en dieper in de ateliers via patio’s die in het blok zijn uitgespaard. Bovenop de uitbouw van de begane grond is een smal terras gesitueerd.

Website by HOAX Amsterdam