Kantoorgebouw Pedro de Medinalaan

OZ Architects, 2010

Kop van Steigereiland

Op de kop van het Steigereiland staat een opvallend kantoorgebouw. Het kantoorgebouw kondigt een strook van bedrijven aan die in een doorgaande lijn langs de IJburglaan loopt. Het gebouw vormt samen met de achterliggende bedrijven de entree van IJburg.

Multifunctioneel

Het kantoorgebouw op de Pedro Medinalaan is een multifunctioneel gebouw. In het bedrijfsverzamelgebouw bevindt zich onder andere het bureau van OZ, de architecten van het gebouw. Steigereiland is onderdeel van IJburg en wordt aangelegd in 1999. Dit deel van het eiland ontwikkelt zich als kantorengebied waar de nadruk ligt op de creatieve sector.

V-vorm

De architecten ontwerpen het kantoorgebouw in een V-vorm. Het gebouw bestaat daardoor uit een westelijke vleugel van vier bouwlagen en een oostelijke vleugel van vijf bouwlagen. Een veertien meter hoog atrium verbindt de twee vleugels met elkaar. Door en langs het atrium lopen meerdere bruggen die een oversteek tussen verschillende verdiepingen mogelijk maakt. In het atrium bevindt zich een gemeenschappelijke receptie. Vanuit het atrium ontsluiten een tweetal liften en een trappenhuis de verdiepingen. Het atrium loopt over de volle lengte van de vleugels. Hieraan grenzen op de begane grond vergaderzalen, een bedrijfsrestaurant met café en een besloten terras op het zuiden. Onder het gebouw bevindt zich een half verdiepte parkeergarage met fietsenstalling. Het gebouw heeft een solide vorm maar oogt luchtig door zijn open betonskelet bekleed met glazen gevels. De glazen gevels worden onderbroken door gesloten grijze panelen. De zwarte metalen afwerking ter hoogte van de beëindiging van elke verdieping legt de nadruk op de horizontale lijnen van het gebouw. Door de glazen gevels is het interieur licht en transparant.

 

 

Duurzame architectuur

De architecten ontwerpen het gebouw zo duurzaam mogelijk. Bij het ontwerpen streven zij naar de meest efficiënte oplossingen met betrekking tot energieverbruik en C02-uitstoot. Een speciale warmte-koudeopslag koelt en verwarmt het gebouw. Dit systeem sluit aan op de stadsverwarming en is geïntegreerd in de bodem. De gevels bestaan uit verdiepingshoge glaspanelen afgewisseld met gesloten panelen. De architecten verwerken hier open te zetten delen in, waardoor frisse lucht binnen kan stromen. Aan de binnenzijde van de gevels installeren de architecten daarnaast automatisch en individueel te bedienen zonwering. Het inwendige klimaat van  het gebouw is hierdoor goed te beheren.

Tekst: Fieke de Groot