Kantoorgebouw Rijkswaterstaat

Atelier Z / Zavrel architecten, 2001

Opvallend kantoorgebouw

In het kantoorgebouw van Rijkswaterstaat zijn de beheerders van het wegennet rond Amsterdam gevestigd. Om die reden is het pand aan een rijksweg (de A2) gesitueerd en is gekozen voor een opvallende presentatie in de richting van de snelweggebruiker.

Dwars door de dijk
Het gebouw heeft een driehoekige plattegrond waarvan de scherpste punt dwars door de dijk langs de weg prikt. Een glazen scherm is zodanig om de keramische binnengevel gevouwen dat een tussenruimte van 90 centimeter is ontstaan. Deze op natuurlijke wijze geventileerde spouw draagt eraan bij dat het gebouw energiezuinig is. De spouw is daarnaast een buffer tegen de geluidsoverlast van de A2. Het interieur wordt gekenmerkt door een grote openheid. Zo zorgt het glazen dak boven de centrale hal voor een natuurlijke lichtinval in de kern van het gebouw en in de kantoren die aan deze hal zijn gelegen.

Lieke Haan