Kantoorgebouw Sloterdijkstraat

Tijmen Ploeg Architecten, 2000

Geluidsbarrière

Een driehoekige kavel tussen de smalle Sloterdijkstraat en het spooremplacement is optimaal benut door er een driehoekig kantoorgebouw op te zetten. De lange gevel van het gebouw is aan de kant van het spoor bekleed met geperforeerd matgouden golfplaten. Dit materiaal is speciaal ontworpen om geluid te absorberen, waardoor het gebouw ook als geluidsbarrière fungeert. Om ruimte te winnen is de gevel aan de straatzijde in de richting van het spoor afgebogen en schuin gezet. Aan deze kant is gekozen voor een bekleding met leisteen en horizontale stroken glas. In het interieur is de constructie, bestaande uit houten kolommen en betonvloeren, zoveel mogelijk in het zicht gelaten. De open constructie maakt het mogelijk de ruimten vrij in te delen. De Make Some NOISE Group heeft het pand in gebruik als kantoor en ontwikkeld hier creatieve businessoplossingen op het snijvlak van marketing en technologie.

Nieuwe Teertuinen
De Nieuwe Teertuinen is een kade op een van de Westelijke Eilanden in Amsterdam. De Sloterdijkstraat, gelegen langs het spoor, kruist deze kade. Het kantoorgebouw aan de Sloterdijkstraat staat richting de Nieuwe Teertuinen. De naam verwijst naar de oude Teertuinen die vroeger ontstaan zijn door de vestiging van teerkopers. Aan de Nieuwe Teertuinen bouwden zij hun pakhuizen. Rond 1900 worden de pakhuizen gedeeltelijk gesloopt voor de bouw van nieuwe woningen.

Tekst: Fieke de Groot