Kashuis

cc-studio, Dill Architecten

Zelfbouwkavels in Noord

Aan het begin van deze eeuw hebben een aantal gebieden in Amsterdam een ware metamorfose ondergaan als resultaat van de verkoop en bebouwing van zelfbouwkavels. Verlaten plaatsen aan de rand van de stad veranderen in levendige, interessante gebieden waar pioniers vormgeven aan hun eigen omgeving. De duurzame wijk Buiksloterham, een voormalig industriegebied in Amsterdam-Noord, is hier een goed voorbeeld van. In de Bosranktraat staat op de hoek staat het zogenaamde KasHuis. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat een deel van de woning uit een kas.

Leven in een kas

Het KasHuis is ontworpen door cc-studio in samenwerking Dill Architecten en bevat twee appartementen met werkruimtes. Voor een groot deel bestaat het gebouw uit serres. Officieel gelden deze serres als buitenruimte. Toch functioneren ze van de lente tot de herfst als prima gebruiksruimtes, aangezien het dan minstens 18 graden is binnen. Daarnaast zijn de ruimtes ook zeer geschikt om planten te laten groeien, net als in een echte kas. Echter, in de winter kunnen de bewoners zich beter terugtrekken in de kern van het huis. Het KasHuis is een duurzaam en energiezuinig huis dat als het ware meegroeit met de seizoenen.