Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen

Bureau voor Architektuur en Ruimtelijke Ordening Martini, 1997

Jehovavergaderingen op het Sophie Redmondplein
Bij de ontwikkeling van Geinwijk met nieuwe laagbouw is er een wedstrijd uitgeschreven voor een maatschappelijk plan voor het Sophie Redmondplein. De Jehovah’s Getuigen hebben deze wedstrijd gewonnen en sinds 1997 staat op dit plein de Koninkrijkszaal van de Jehovah’s Getuigen. Een koninkrijkszaal is een religieuze vergaderplaats voor Jehovagetuigen, waar één of meerdere Jehovagemeenten vergaderen. Jehovagetuigen spreken niet van “kerken” of “kerkdiensten” maar van “(koninkrijks)zalen” en “vergaderingen”. In Amsterdam staan tien Koninkrijkszalen waar 23 Jehovagemeenten verzamelen. Per week komen 300 à 400 Jehovagetuigen samen in de Koninkrijkszaal op het Sophie Redmondplein.

Eerste vrouwelijke Creoolse arts
Het plein waar de Koninkrijkszaal op staat is vernoemd naar de Surinaamse Sophie Redmond. In 1935 is Redmond in Paramaribo de eerste zwarte vrouw die als arts afstudeert. Daarnaast is ze bekend door haar inzet voor een betere positie van de vrouw en de bescherming van Surinaams cultureel erfgoed. Ook nu nog is Redmond een inspiratiebron voor velen, waaronder bewoners van Surinaamse afkomst in Amsterdam Zuidoost.

Inpassing in stedelijke context
De Koninkrijkszaal op het Sophie Redmondplein is door Jehovagetuigen zelf ontworpen en eigenhandig gebouwd. De plattegrond bestaat uit een gelijkbenige driehoek, met een uitstekend entreegedeelte. De vorm is passend bij de driehoekige vorm van het Sophie Redmondplein. Het gebouw is gelegen aan de zuidzijde van het plein en de entree bevindt aan de centrale kant van het plein. Het gebouw ligt op een verhoging en is met drie treden te bereiken. Deze treden staan in een ruime halve maancirkel over het plein, waardoor het gebouw gevoelsmatig een nog prominentere plek inneemt. De gevelafwerking is voornamelijk donkerbruin metselwerk. De westzijde en het entreegedeelte zijn bekleed met houten latten.

 

Website by HOAX Amsterdam