Lariks

M3H Architecten, 2023

Op het Revaleiland in de Houthaven heeft M3H architecten in opdracht van woningcorporatie Lieven de Key het woningblok Lariks ontworpen. Het bouwblok is bedoeld voor jonge Amsterdammers en haalt inspiratie uit de architectuur van de Amsterdamse School. De naam Lariks is afgeleid van de houtsoort die vroeger op deze locatie in de Haven van Amsterdam werd verhandeld.

Het ontwerp is een moderne interpretatie van de Amsterdamse School architectuur. Het haalt daarbij inspiratie uit de nabijgelegen Spaarndammerbuurt, die bekend staat om deze bouwstijl. De straatgevels van Lariks zijn samengesteld met diezelfde gevelelementen. Het metselwerk en het gedetailleerde beton met grind in natuurlijke kleuren geeft de gevel een levendige uitstraling.

 

Friends-living

Jongvolwassenen die een maatschappelijk beroep uitoefenen kunnen ook aanspraak maken op een zelfstandige tweekamerwoning. Daarnaast kunnen starters door het Friends-woonconcept op een betaalbare wijze hun eerste stappen zetten in hun wooncarrière. Drie starters delen een woning, elk met een eigen kamer en badkamer. Door het woningdelen bedraagt de kale huur slechts 253 per maand. De plattegronden van de Friends-woningen zijn flexibel ontworpen voor mogelijk toekomstige aanpassingen naar reguliere appartementen.

 

 

Ontmoetingsplek

Het gebouw heeft twee hoofdingangen, gegroepeerd rondom een verhoogde collectieve binnentuin boven de parkeergarage. Deze collectieve tuin dient als centrale ontmoetingsplek met groen, sportattributen en diverse zitplekken. De lichte gevels binnen het bouwblok, met beige-grijs metselwerk en ‘white-wash’ houten bekleding op balkons en pergola’s, creëren een ontspannen sfeer. Naast woningen zijn er bedrijfsruimten, fietsenstallingen, een parkeergarage en een gemeenschappelijke wasruimte in het gebouw ondergebracht.

Website by HOAX Amsterdam