Larikslaan 1

Hans van Heeswijk Architecten, 2011

Bouwconsortia IJburg

In de uitbreidingswijk IJburg is veel ruimte voor particulier opdrachtgeverschap, onder meer in de meest oostelijk gelegen buurt, Rieteiland Oost. De stedenbouwkundige opzet van dit eiland verschilt met die van de andere door vrije kavels gedomineerde eilanden zoals Steigereiland en Kleine Rieteiland. De bouwconsortia van IJburg (en niet de gemeente Amsterdam) geven de kavels uit en zorgen voor de inrichting van de openbare ruimte. De kavels op Rieteiland Oost zijn bovendien groter en liggen in een minder strak grid.

Architectonisch statement

Architect Hans van Heeswijk ontwierp hier aan de Larikslaan 1 zijn eigen woning. Hij stelde zichzelf de opgave om een licht en ruimtelijk huis te ontwerpen en dat resulteerde in een architectonisch statement. Het huis is volledig gericht op het uitzicht over het water en het groen van het Diemerpark. Het eenvoudige rechthoekige bouwvolume bestaat uit drie woonlagen en een kelder. Aan de straatzijde oogt het gebouw gesloten en bepalen geperforeerde aluminium panelen het gevelbeeld. De zijkanten en de achterkant zijn geheel opgetrokken uit glas met zowel binnen als buiten zonwering in de vorm van lamellen.

Gedetailleerd interieur

Het interieur is opgebouwd rondom het centraal gelegen serviceblok, dat volledig is bekleed met wengé-latjes. De woonruimtes daaromheen zijn door vides met elkaar verbonden. Over de volle hoogte van het huis zijn door Van Heeswijk zelfontworpen boekenplanken aangebracht. De boeken geven kleur en sfeer aan de door beton en glas gedomineerde binnenruimte. Ook de meubels, het hang- en sluitwerk, de open haard, de eettafels en het kookeiland zijn speciaal voor dit huis ontworpen waardoor detail en architectuur naadloos in elkaar overlopen.

Website by HOAX Amsterdam