Larikslaan 19

Marc Prosman Architecten, 2011

Sculpturaal volume
Woning nummer 19 aan de Larikslaan valt op door zijn houten sculpturale vorm. De architect Marc Prosman baseert het ontwerp van de vrijstaande woning op de waterrijke omgeving van IJburg. In het langwerpige blokvormig volume spaart hij meerdere openingen uit om een ruim uitzicht over het water mogelijk te maken. De woning heeft twee bouwlagen die op een traditionele manier zijn ingericht. Op begane grond bevinden zich de woonruimtes en op de eerste verdieping de slaapkamers. Het grootste deel van de gevel is afgewerkt met verticaal geplaatste houten latten. De glazen puien aan de achterzijde worden omkaderd door dezelfde houten gevelstructuur, waardoor het pand een plastische uitstraling krijgt. De entree aan de voorzijde wordt geaccentueerd door een betonnen omlijsting. De oostelijke gevel bestaat voornamelijk uit glas. Deze is uitgevoerd in gematteerd glas dat binnen de achterzijde van de wandkast vormt. Hierdoor valt veel licht de woning binnen, maar is er toch een besloten sfeer. Aan de achterzijde van de woning bevindt zich een terras met directe toegang tot de waterkant. Het panoramische uitzicht en lichte sfeer geven een gevoel van ruimte. Het vrijheidsgevoel weerspiegelt de wens van de opdrachtgevers en karakteriseert het ontwerp.

Rieteiland Oost
Het huis staat op het Oostelijke Rieteiland, het kleinste eiland van IJburg. IJburg is ontworpen als stedelijk woonmilieu waar het water een grote rol speelt. Op de eilanden zijn gemengde functies, verschillende woningsoorten en gebouwtypologie├źn aanwezig. De ruimtelijke structuur is zo ontworpen dat alle inwoners direct of indirect uitzicht hebben op het water. Het Rieteiland-Oost ligt tussen het Haveneiland-Oost en de Diemerzeedijk. De stedenbouwkundige structuur van het eiland is ontworpen door West 8. Het eiland wordt gekenmerkt door vrijstaande woningen met veel architectonische variatie. Dit komt doordat de woningen door verschillende (particuliere) opdrachtgevers en architecten zijn gerealiseerd. Aan deze variatie lagen een aantal basisafspraken over programma, bouwvolume, plastiek, typologie en materiaalgebruik ten grondslag. Op het eiland heerst een sfeer van kleinschaligheid en rust. Het groen heeft een belangrijke positie op het eiland. Bij de zandgrond is er gekozen voor een zo natuurlijk mogelijk ogende beplanting. Op het eiland heeft de auto een ondergeschikte rol. Wel is het eiland via de noord- en zuidzijde bereikbaar via bruggen.

Tekst: Fieke de Groot