Leeuwenhoekcluster (’t Oliphantspad)

Van Sambeek & van Veen Architecten, 2005

Ooit een landelijk stukje Amsterdam
Op de plaats van de huidige Eerste Boerhaavestraat lag in de achttiende eeuw het Oliphantspad waar zich buitenverblijven van gegoede Amsterdammers bevonden. Eind negentiende eeuw kreeg Bouwmaatschappij ‘de IJsbreker’ toestemming om in dit landelijke stukje Amsterdam huizen te bouwen.

‘Guerilla’ woningen
Inmiddels zijn diverse van deze panden gerenoveerd en realiseerde Van Sambeek en Van Veen architecten op drie verschillende locaties in totaal achttien nieuwe stadswoningen die samen (in de woorden van de architecten) een kleine ‘guerrilla’ vormen om de eind negentiende-eeuwse buurt geschikt te maken voor de toekomst. Het concept is geïnspireerd op een in deze buurt veel voorkomende typologie: een stapeling van een beneden- en een bovenwoning die beide hun voordeur aan de straat hebben.

Materiaalsoorten
Naast de voordeur van de benedenwoning bevindt zich een grote glazen pui, gevat in een hardstenen kader. De drie verdiepingen daarboven hebben in overeenstemming met de buurpanden elk drie hoge ramen op gelijke afstand van elkaar en de gevels worden beëindigd met een geabstraheerde kroonlijst van aluminium. Opvallend is het gebruik van paarse baksteen met metselwerk in tegelverband. De houten deuren en kozijnen, hoge ramen en natuurstenen plinten geven het geheel een statige uitstraling.

Website by HOAX Amsterdam