Levantkade 10

CASA Architecten, 1992

Rood en markant

Het rode pand op de Levantkade 10 is een van de weinige gebouwen die nog resteren uit het havenverleden van het KNSM-eiland.

Oud werfkantoor

Dit oude werfkantoor met loodsen is gekraakt geweest door een groep kunstenaars op zoek naar werkruimte. Toen er begin jaren 90 een nieuwe wijk gerealiseerd werd, is een deel van de loodsen gesloopt om plaats te maken voor een blok nieuwbouw. In deze nieuwbouw bevinden zich zowel flatwoningen als maisonnettes. De maisonnettes liggen aan een kleine galerij en hebben verbrede entrees, wat de mogelijkheid biedt met open deuren aan de galerij te eten.

Passende nieuwbouw

De plannen voor het oudbouwproject zijn door CASA Architecten in samenspraak met de bewoners en woningbouwvereniging Het Oosten (het huidige Stadgenoot) bepaald. Het verbouwde havengebouw biedt nu plaats aan atelierwoningen, kleine groepswoningen, ateliers en bedrijfsruimten. De woningen zijn op meerdere manieren te bewonen. Bij de nieuwe gevels in de oudbouw is ervoor gekozen om gebruik te maken van onbehandelde betonblokken, om het verschil tussen oud en nieuw te benadrukken. Tussen het oude gebouw en de nieuwbouw is een met glas overdekte binnenstraat gecreƫerd, van waaruit het gemeenschappelijke dakterras te bereiken is.

Website by HOAX Amsterdam