Lieve Nachten B&B

Mama Architecten, 2007

Zelfbouwpanden

Aan Jan Olphert Vaillantlaan staan meerdere zelfbouwpanden die verschillen in hoogte en uitstraling. De laan bevindt zich op het Steigereiland, het eerste eiland van IJburg. Dit eiland wordt in 1999 aangelegd en bestaat uit een mix van wonen en werken. Eén pand verschilt echter sterk van zijn omgeving door zijn expressieve en houten gevel. Dit is het Lieve Nachten Bed & Breakfast ontworpen door architectenbureau Mama.

Wonen in een Bed&Breakfast

Het opvallende gebouw is naast b&b ook in gebruik als woning. Naast de woonruimtes is er een kamer voor oma, een atelier, vier gastenkamers met badkamer, een gemeenschappelijke keuken, een bibliotheek, een sauna en een dakterras te vinden. Het pand is breder dan de omliggende gebouwen. Dit komt doordat het bestaat uit twee panden die intern met elkaar verbonden zijn. Het eerste pand heeft drie woonlagen. Het tweede pand beschikt over een vierde laag die zich over beide kavels uitstrekt. Het meest opvallende aan het gebouw is de voorgevel. De deuren en ramen lijken willekeurig in de gevel geplaatst. De kozijnen hebben een felle gele kleur en steken af tegen de houten gevelbekleding. De glad afgewerkte geveldelen, zoals de plint en de achterwand van de loggia op de eerste verdieping, hebben een lichte gele en groene kleur. Daarnaast is er voor de voordeur een oude omlijsting uit een Indiaas woonhuis gebruikt.

Interieur

Niet alleen de buitengevel is opvallend, ook het interieur is bijzonder. De voordeur geeft toegang tot een klein portaal waarachter zich twee andere deuren bevinden. Eén deur geeft toegang tot een hoge lichte hal die tot aan de derde verdieping reikt. De hal is gekoppeld aan de gezamenlijke woonkeuken. De privé vertrekken van de bewoners bevinden zich op de eerste verdieping. Deze is voorzien van een hoge loggia. Vanuit de grote hal zijn via een tweede trap ook de gastenkamers op de tweede verdieping te bereiken. De kamers verschillen van grootte en sfeer. Op de derde verdieping bevindt zich het atelier van de eigenaar.

Houten huis

Het Lieve Nachten B & B is gebouwd met natuurlijke materialen. Het gebouw is grotendeels opgetrokken in houtskeletbouw. Alleen de bovenste verdieping bestaat uit een staalconstructie. Door het hele gebouw laten de architecten de houtconstructie in de plafonds bewust zichtbaar. De architecten kiezen er daarom voor om de elektriciteit op de vloer aan te leggen. Ook zijn de vezelplaten die gebruikt zijn voor het afwerken van de muren deels zichtbaar. Delen van de muren zijn afgewerkt met leem of stuc.

Experiment

De architecten maken een ontwerp waarbij de bewoners zelf mee kunnen bouwen. Bij de bouw dragen de bewoners daarom veel bij aan het huis en zijn van plan het zelf te onderhouden. De eigenaren hebben daarnaast het idee om zo min mogelijk onderdelen te verankeren. Om de reden zijn alleen de installaties vast geïntegreerd in de constructie.

Eenheid in verscheidenheid

Alle kamers in het gebouw hebben een eigen sfeer, zijn verschillend qua indeling, lichtinval en uitzicht. Toch is er sprake van een sterke eenheid in het gebouw. De sfeer en de geborgenheid zijn als van een oud huis. De gevel heeft een strak beeld met een vrije compositie van gevelopeningen. De indeling van de binnenruimtes zijn hierdoor niet direct af te lezen van buitenaf. Het gebouw straalt hierdoor warmte en spontaniteit uit.

Tekst: Fieke de Groot

Website by HOAX Amsterdam