Lisdoddelaan 53

BO6 architecten, 2005

Gezinshuis
Het gezinshuis aan de Lisdoddelaan is onderdeel van een project bestaande uit zes verschillende ‘watervilla’s’. Deze woningen worden in 2005 op initiatief van BO6 architecten ontwikkeld. De zes woningen zijn allemaal verschillend van opzet, maar vormen een sterk geheel. De woningen zijn aan de straatzijde naar binnen gericht en geopend naar de waterkant toe. De woningen hebben een witgepleisterde afwerking en zijn aan de voorzijde betegeld met grote grijze tegels van natuursteen. De grote rechthoekige ramen met witgrijze kozijnen geven het geheel een ruimtelijke en lichte uitstraling. Het huis op nummer 53 wordt bewoond door het gezin van architect Rene de Prie. De woonkamer op de eerste verdieping biedt een ruim uitzicht over het water. Net als de tuin, de patio, het dakterras en de daktuinen. De opdeling van de ruimtes geeft een beschut gevoel en benadrukt het plezier van buiten wonen.Gezinshuis
Het gezinshuis aan de Lisdoddelaan is onderdeel van een project bestaande uit zes verschillende ‘watervilla’s’. Deze woningen worden in 2005 op initiatief van BO6 architecten ontwikkeld. De zes woningen zijn allemaal verschillend van opzet, maar vormen een sterk geheel. De woningen zijn aan de straatzijde naar binnen gericht en geopend naar de waterkant toe. De woningen hebben een witgepleisterde afwerking en zijn aan de voorzijde betegeld met grote grijze tegels van natuursteen. De grote rechthoekige ramen met witgrijze kozijnen geven het geheel een ruimtelijke en lichte uitstraling. Het huis op nummer 53 wordt bewoond door het gezin van architect Rene de Prie. De woonkamer op de eerste verdieping biedt een ruim uitzicht over het water. Net als de tuin, de patio, het dakterras en de daktuinen. De opdeling van de ruimtes geeft een beschut gevoel en benadrukt het plezier van buiten wonen.

Klein Rieteiland
Het rij woningen staat op het Kleine Rieteiland, een van de kleinste eilanden van IJburg. IJburg is ontworpen als stedelijk woonmilieu waar het water een grote rol speelt. Op de eilanden zijn gemengde functies, verschillende woningsoorten en gebouwtypologieën aanwezig. De ruimtelijke structuur is zo ontworpen dat alle inwoners direct of indirect uitzicht hebben op het water. Het Kleine Rieteiland ligt tussen het Grote Rieteiland en het Diemerpark. De stedenbouwkundige structuur van het eiland is eenvoudig en wordt gevormd door een woonstraat die in de lengterichting van het eiland loopt. Het eiland wordt gekenmerkt door voornamelijk geschakelde woningen met veel architectonische variatie. Dit komt doordat de woningen door verschillende (particuliere) opdrachtgevers en architecten zijn gerealiseerd. Aan deze variatie lagen een aantal basisafspraken over programma, bouwvolume, plastiek, typologie en materiaalgebruik ten grondslag. Het kleine Rieteiland heeft een groene buitenrand waar de bewoners grote tuinen aan het water hebben. De hoofdstraat op het eiland heeft een sobere uitstraling met weinig groen. Ook is de auto hier sterker aanwezig dan op de andere eilanden.

Tekst: Fieke de Groot

Website by HOAX Amsterdam