Huis van de toekomst
Het futuristisch paviljoen Living Tomorrow Amsterdam (2003), ontworpen door architectenbureau UNStudio, wordt ook wel Huis van de Toekomst genoemd en zijn bijnaam is ‘kruimeldief’. Ooit bedoeld als tijdelijk gebouw dat na vijf jaar gesloopt zou worden, staat het gebouw nog steeds en was het onder meer een aantal jaar de thuisbasis van muziekevenementenorganisator ID&T.
Innovatieplatform
Living Tomorrow, de opdrachtgever van het gelijknamige paviljoen, is een organisatie met verschillende projecten rond wonen en leven in de toekomst. Het is in 1991 in België opgericht, op het moment dat Brussel de hoofdstad van Europa werd. Het innovatieplatform toont van verschillende bedrijven en instellingen hun vooruitstrevende producten en diensten, waarmee een visie op wonen en werken in de toekomst gecreëerd wordt.
Verticaliteit
In 1995 werd het eerste Huis van de Toekomst in Vilvoorde (België) geopend. Het was een groot publiekelijk succes. In 2003 opende Living Tomorrow een vergelijkbaar concept in Amsterdam, ontworpen door UNStudio. Het gebouw in Zuidoost, nabij de ArenA en Heineken Music Hall, bevat twee bolvormige volumes, een verticaal en een horizontaal. De verticaliteit van een volume symboliseert het toekomstprogramma van het gebouw. De volumes zijn bekleed met geprofileerde aluminium platen en hebben grote raampartijen. Oorspronkelijk bevond op de begane grond zich de entree, evenals een auditorium, evenementenhal, expositieruimte en kantoren. Op de vier verdiepingen daarboven waren expositieruimtes, een restaurant en andere secundaire voorzieningen. In het paviljoen werden domotica getoond, met onder andere een spiegel die het laatste nieuws en filemeldingen doorgaf, een ijskast die de eigen voorraad registreerde en daaropvolgend boodschappen bestelde en andere technische nieuwigheden.
Tijdelijk of permanent?
Living Tomorrow Amsterdam is gebouwd als een tijdelijk gebouw. Het moest de meest vooruitstrevende domotica tonen van onder andere de participatiebedrijven HP, Unilever en Philips. Na vijf jaar zou het Huis van de Toekomst weer achterhaald zijn en dus afgebroken worden. Echter, na het vertrek van Living Tomorrow in 2008 stond het paviljoen een tijd leeg en was er sprake van een mogelijke herbestemming. De gemeente wilde greep houden op het gebied en kocht het paviljoen voor bijna zeven miljoen euro.