Schiereiland
Het Marineterrein was lange tijd een mysterieus en geheimzinnig stuk Amsterdam. Op geografische kaarten van de stad werd dit gebied steevast als een grijze vlek afgebeeld. Het driehoekige schiereiland is aan twee zijden omgeven door water. Aan de Kattenburgerstraat wordt het aan het oog onttrokken door een lange hoge stenen muur. Na meer dan 350 jaar te zijn afgesloten van de buitenwereld wordt het terrein stukje bij beetje getransformeerd tot een openbaar en publiek toegankelijk onderdeel van Amsterdam. Diverse bedrijven en instellingen hebben zich dan ook in de loop van de jaren op deze populaire locatie gevestigd.
Thuishaven Marine
Het Marine Etablissement op Kattenburg dateert uit de 17de eeuw. In 1655 werd de eerste steen gelegd voor het door Daniel Stalpaert ontworpen ’s Lands Zeemagazijn, sinds 1973 het Nederlands Scheepvaartmuseum, en al snel daarna werd naast het pakhuis de grootste marinewerf van het land gebouwd. Pas in 1915 werd de werf gesloten en ging het complex verder onder de naam Marine Etablissement Amsterdam.
Villa
Naast het Scheepvaartmuseum staat een villa die ruim veertig jaar geleden is gebouwd voor de commandant van het Marine Etablissement. Het ontwerp, dat typerend is voor de architectuur van de jaren zestig, is van de hand van architect F.C. de Weger. Begin jaren negentig werd de woning gerenoveerd door architect Manfred Kausen. Zowel Ayaan Hirsi Ali als Geert Wilders hebben er tijdens de leegstand begin deze eeuw tijdelijk, na serieuze bedreigingen uit islamitische hoek, ondergedoken gezeten.
Depot Scheepvaartmuseum
In 2001 werd het eerste en nog steeds het enige niet-marine gebouw binnen de enclave voltooid, namelijk het Depot voor het Scheepvaartmuseum. Boven de lange muur aan de Kattenburgerstraat torent het zilverkleurige gebouw uit. Naar ontwerp van Liesbeth van der Pol van DOK architecten, is het depot opgebouwd uit een doos-in-doos constructie waarmee een uitgekiende klimaatbeheersing mogelijk is gemaakt.