Medisch Centrum voor Dieren

Dedato ontwerpers en architecten, 2011

Eenvoudig maar opvallend

Het Medisch Centrum voor Dieren (MCD), direct naast het metrostation Isolatorweg, is een specialistisch ziekenhuis voor gezelschapsdieren gecombineerd met een loket voor 24-uurs spoedeisende hulp. Het hygiënische en vriendelijke gebouw is ontworpen met een klein budget. Het heeft een vrije ligging op het industrieterrein Sloterdijk en is ondanks alle eenvoud opvallend.

Open en uitnodigend

Door de iets verhoogde ligging lijkt het rechthoekige gebouw te zweven en krijgt het een voornaam karakter. De gevel is een schil van grijze kunststof dakbedekking, waarop schermen strekmetaal zijn gemonteerd zonder duidelijk zichtbare bevestiging. De ontwerpers refereren hiermee doelbewust aan een hondenkooi. Op de kop van het gebouw is met een glazen vliesgevel een open en uitnodigende entree met wachtkamer gemaakt en ook de andere korte kant is bij de personeelsruimte opengewerkt. Openheid creëerden de ontwerpers door de vele vensters die een blik geven op het interieur. In de schemer- en avonduren maakt deze transparantie het pand uitnodigend.

Interieur

Het materiaalgebruik in het interieur laat goed de indeling zien van het MCD. In de witgestuukte kern bevinden zich de operatiekamers, intensive care en opvangruimten. De houten gangwanden rondom contrasteren hiermee. Achter de houten wanden bevinden zich de polikamers, laboratoria en kantoorruimten die alle voorzien zijn van ramen aan de straatzijde. De installaties en de constructie van het houtskelet zijn in het zicht gelaten. Voor de bezoeker zijn de structuur van het gebouw en de routing erdoorheen in één oogopslag duidelijk.

Website by HOAX Amsterdam