Melior

Geurst & Schulze, 2009

Het Funen

Het Funen is een driehoekige nieuwbouwwijk op een zeer vitaal punt in de stad: aan de ene kant is het de voltooiing van de Czaar Peterbuurt die nog tot het centrum behoort, aan de andere kant grenst het aan het nieuwe, dynamische Oostelijk Havengebied. De wijk ligt in de oksel van de Cruquiuskade en het spoor. Langs deze twee zijden benadrukken langgerekte appartementengebouwen de vorm van het gebied. Aan de derde zijde, daar waar het gebied grenst aan Czaar Peterbuurt, ligt een park. Het stedenbouwkundig ontwerp is van Architekten Cie.

Autovrij

De twee appartementengebouwen omarmen een beschut, autovrij binnengebied waarin kleinere, zelfstandige woonblokken zijn geordend langs een aantal oost-west ‘straten’, een minimale ordening in de gezamenlijke openbare ruimte. Deze blokken zijn door verschillende architecten ontworpen waardoor de wijk een zeer gevarieerd beeld toont. Ze hebben gemeen dat ze allemaal dakterrassen of serres hebben en aan het park balkons.

Compact en groen

Het blok van Geurst & Schulze architecten ligt midden op het terrein. Het telt drie lagen en drie types woningen – vier hoekwoningen, vier brede en twee langgerekte middenwoningen – alle voorzien van een dakterras. Door de toepassing van vides en patio’s zijn alle verdiepingen optisch met elkaar verbonden en zijn de woningen, ondanks de compactheid van het blok, licht en ruim. Het meer gesloten uiterlijk van het blok benadrukt de privacy van de bewoners. De gevel van prefab betonnen platen is voorzien van een raster van staaldraden waarlangs beplanting omhoog wordt geleid. Uiteindelijk zal het blok worden overwoekerd door groen.