Gat in de stad
Gebouw Muntstaete, voormalig hoofdkantoor van de Spaarbank voor de Stad Amsterdam, ligt gesitueerd aan het Singel in het centrum van Amsterdam. In 1943 stortte op deze plek een Britse Bommenwerper neer waardoor een groot gat in de straat ontstond. De ontploffing verwoestte het gebouw van de Spaarbank voor de Stad Amsterdam – alleen de kluis bleef intact.
Een uitnodigend gebouw
In het ontwerp dat K.L Sijmons maakt voor een nieuw bankgebouw op dezelfde plek wordt het concept van een gesloten bastion verlaten. Sijmons ontwerpt voor de Spaarbank een zo open mogelijk ‘uitnodigend’ gebouw. Doordat de kavel een diepte heeft van 47 meter kan Sijmons een grote lichte hal ontwerpen. Daarop worden twee gebouwen geplaatst, één aan de kant van het Singel en één aan de kant van de Reguliersdwarsstraat. De maximale hoogte bedraagt zestien meter. De gevel van het gebouw is van Duits travertijn, dat zich in het Nederlandse klimaat beter zou houden dan Italiaans travertijn. In de entreehal hangt een werk van Karel Appel en in de kantine een wandkleed van Corneille. Sinds 2014 is dit voormalig bankgebouw een gemeentelijk monument.
Broedplaats voor technologie
Door de jaren heen heeft het gebouw verschillende ondernemingen en banken gehuisvest, ook is het gebouw in de jaren ’80 en ’90 gebruikt als locatie voor schaaktoernooien. Het laatste bankkantoor sloot in 2018, dit was een filiaal van ABN Amro. Sinds 2016 huisvest het gebouw TQ, een samenwerking van The Next Web en Google. In het gebouw is plaats voor 120 start-ups op het gebied van technologie. Bij de renovaties stonden flexibiliteit en duurzaamheid centraal.
Tekst: Lieke Haan