My Side

de Architekten Cie., 1995

Metamorfose Oostelijk Havengebied
Het Oostelijk Havengebied is in de laatste jaren van de twintigste eeuw in rap tempo veranderd van een terrein met in onbruik geraakte loodsen, kaden en hijskranen in een moderne grootsteedse woonwijk. Aan de rand van dit gebied staan de twee woongebouwen ‘My Side’, die samen 106 vrije sector-appartementen herbergen. De noordzijde van de gebouwen is gericht naar het IJ en de IJ-haven, de zuidzijde naar de oude stad.

Oriëntatie en materiaalkeuze
Het verschil in oriëntatie is terug te vinden in het uiterlijk van de gebouwen. Het front aan het water heeft een monumentaal karakter. Er is gewerkt met grote elementen en ‘harde’ materialen als golfplaat, glas en pleisterwerk. De appartementen op de toplaag en de kop springen iets naar voren en omlijsten het geheel. De zuidzijde aan de Oostelijke Handelskade is veel gedifferentieerder en levendiger van aard. Dit effect wordt bereikt door terrassen, balkons en de verspringende houten gevels van de bovenste verdieping die een gekarteld aanzicht geven.

Open indeling
Om de bijzondere ligging tussen het water en de stad zoveel mogelijk tot z’n recht te laten komen hebben de woningen een open indeling. Op de eerste woonlaag bevinden zich atelierwoningen met een vide, daarboven zes verdiepingen met maisonnettes. De top- en kopappartementen zijn groter en genieten het mooiste uitzicht.

Website by HOAX Amsterdam