New York Amsterdam Downtown

rudy uytenhaak + partners architecten, 2003

Stedelijke context
Aan de Jacques Veltmanstraat in Nieuw West staan twee grote trapvormige gebouwen. Deze vormen samen met een aantal laagbouwwoningen het wooncomplex Downtown Amsterdam. In het verlengde hiervan ligt Uptown New York: het nieuwe stadsdeelkantoor van Nieuw West. Het overkoepelende plan van New York Amsterdam is een verdichting van het stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld.

Verschillende woonmogelijkheden
Downtown Amsterdam bestaat uit een combinatie van hoog- en laagbouw. De hoogbouw bestaat uit twee identieke trapvormige gebouwen. Deze lopen terrasvormig op van twee naar acht verdiepingen. De twee onderste bouwlagen van het hele complex zijn van leerkleurig baksteen, wat een element van eenheid toevoegt tussen de hoog- en laagbouw. Bij de trapvormige gebouwen zijn op deze leerkleurige bakstenen sokkel verdiepingen met veel glas geplaatst. De gevel wordt aan de bovenzijde beëindigd door zwarte leien. Onderin deze gebouwen bevinden zich maisonnettes met vijf kamers en een tuin, bestemd voor grote gezinnen. Daarboven bevinden zich appartementen. Achter deze twee gebouwen is een verdiepte parkeergarage met daarboven een verhoogde straat. Aan weerszijde van deze straat liggen eengezinswoningen. De achterste woningen liggen aan doorstromend water dat verbonden is met de Amsterdamse grachten.

Openbare ruimte
In het ontwerp voor New York Amsterdam zijn drie openbare ruimtes opgenomen.  Eentje bevindt zich tussen het stadsdeelkantoor en het naastgelegen trapvormige gebouw. Deze loopt af richting het water en is een toegangsweg voor de woongebouwen en parkeergarages. De ander heeft een oplopend grasveldje met een speeltuin. De laatste heeft een voetbalveldje met een tribune en een toegangsweg naar het activiteitencentrum.

Website by HOAX Amsterdam