NHhow Amsterdam RAI

OMA, 2020

Op een krappe kavel, ingeklemd tussen de RAI en ringweg A10 en gelegen op de tunnelbuis van de Noord/-Zuid metrolijn, is naar ontwerp van OMA het nhow Amsterdam RAI hotel gerealiseerd. Het gebouw is verticaal opgedeeld in drie volumes. De stapeling van deze driehoekige elementen verwijst naar de historische reclamezuil, in de volksmond ‘het Signaal’ genoemd, die sinds de opening van de Europahal in 1961 voor de RAI staat.

In september 2016 startte de bouw van het nieuwe nhow hotel in Amsterdam, een ontwerp van OMA onder leiding van Reinier de Graaf. Het hotel is met 650 kamers het grootste hotel van de Benelux. Het gebouw heeft een hoogte van 91 meter en telt 24 verdiepingen, waarvan 19 verdiepingen worden bezet door het hotel. Elke verdieping biedt plaats aan 24 tot 36 kamers. Nhow is één van de vier merken van de NH Hotel Group. Elke vestiging heeft een eigen identiteit, die is ontleend aan de stad waar het hotel zich bevindt.

Multicultural hub
De gedraaide driehoekige volumes wijzen in zes verschillende windrichtingen: het zuiden, oosten, noorden, zuidwesten, zuidoosten en noordwesten. Deze windrichtingen vormen de inspiratie voor het interieurontwerp van het hotel van de hand van NEXT Architects in samenwerking met GLG/MVSA Architects. Het thema van het interieur is ‘multicultural hub’ en toont een mix van stijlen van verschillende continenten. De lobby van het hotel is verdeeld over twee verdiepingen, met afzonderlijk verhuurbare winkelruimtes op de begane grond en een hotellounge en bar op de eerste verdieping. Daarnaast biedt het complex een restaurant op de bovenste verdieping met uitzicht over de stad, een skybar en een live televisiestudio. Aan de oostkant van het gebouw is er ruimte voor het laden en lossen van goederen en toegang tot de parkeergarage in de kelder.

Bijzondere fundering
De fundering van het hotel bevindt zich pal naast de tunnel van de Noord/Zuidlijn en het hele hotel wordt ondersteund door een zeshoekige betonkern en negen betonnen kolommen,
in plaats van dragende muren. Hierdoor is het hotel vrij in te delen en heeft men de gehele buitenkant kunnen voorzien van vliesgevels van aluminium met glaspanelen.
De verdraaiingen, tussen de tiende en de elfde en de zeventiende en achttiende verdieping, leveren zes grote buitenterrassen op.

Website by HOAX Amsterdam