Nieuw Reimerswaal

Mecanoo, 2011

Stedelijke vernieuwing Nieuw-West

De transformatie van de Reimerswaalbuurt aan de rand van Osdorp is onderdeel is van de grootschalige stedelijke vernieuwing van Nieuw-West. Binnen het grotere plan voor de buurt onder supervisie van de Architecten Cie, dat bestaat uit de realisatie van negen woonblokken, is in 2011 een multifunctioneel blok opgeleverd.

Publieke functies en woningen

Het complex valt op door de hoogte aan de brede verkeerstraat Osdorper Ban. In de hoge plint bevinden zich de publieke functies, waaronder een brede school, peuterspeelzaal, kinderopvang, sporthal en zorgsteunpunt. In de vier verdiepingen hierboven bevinden zich 51 appartementen, waarvan enkele voor mensen met een lichamelijke beperking. Vanaf de hoge voorzijde loopt het bouwvolume af van zes naar drie lagen aan de rustigere noordzijde, waar 21 eengezinswoningen zijn gelegen en het gebouw aansluit op de nieuwe autoluwe buurt.

Glaspanelen

Aan deze zijde opent het complex zich, en zorgen opvallende antracietkleurige hekken (Studio Makkink & Bey) voor de afbakening van de openbare ruimte met de privéruimtes van de binnenhoven. Dit domein van de schoolleerlingen en bewoners eindigt aan de overzijde in de multifunctionele, transparante hal van de school, waar privé en publiek in elkaar overlopen. Mede door de balkons overheerst in het exterieur het woonprogramma. De aanwezigheid van een school is op subtiele wijze verduidelijkt door glaspanelen in de gevel die als een lint rondom het gebouw lopen. In deze door Elspeth Pikaar ontworpen panelen zijn teksten en tekeningen van de leerlingen opgenomen. Zij vormen zo een speelse afwisseling van het metselwerk.