Nieuwe Kerkstraat

hvdn Architecten, 2000

Weesperbuurt
De Nieuwe Kerkstraat is een zijweg van de Weesperstraat in Amsterdam. Voor de aanleg van de straat wordt in de jaren ’60 een groot deel van de historische bebouwing in de omliggende Jodenbuurt gesloopt. De Weesperstraat wordt aangelegd als stadsautoweg en moet een snelle verbinding tussen het J.D. Meijerplein en het Weesperplein mogelijk maken. De straat krijgt een breed profiel met grootschalige gebouwen. Op de hoek van de Weesperstraat en de Nieuwe Kerkstraat staat het kunstwerk Fête Galante van beeldhouwer Hans van den Ban. In de Nieuwe Kerkstraat wordt eind twintigste eeuw een lange rij oude panden gesloopt. Deze rij wordt opnieuw ingevuld door 31 woningen en een winkelruimte.

Opbouw
Het gebouw bestaat uit twee delen, een klein horizontaal blok en een groot verticaal blok. De twee delen worden van elkaar gescheiden door middel van een glazen trappenhuis. In het horizontale gedeelte bevindt zich een winkelruimte met daarboven seniorenwoningen. Op de begane grond en eerste verdieping van het verticale gedeelte zijn woon- en werkwoningen gerealiseerd. Boven deze woningen liggen tweemaal zo brede gezinswoningen met loggia’s aan de straatzijde.  Op de bovenste etages bevinden zich smalle maisonnettes met dakterrassen. De bovenwoningen worden ontsloten via galerijen die verbonden zijn aan het trappenhuis.

Overgang
De nieuwbouwwoningen aan de Nieuw Kerkstraat vormen een zorgvuldige overgang tussen de naastgelegen zeventiende-eeuwse bebouwing en de grootschalige bebouwing aan de Weesperstraat. De gevelindeling van het gebouw volgt aan de westzijde de horizontale geleding van de bestaande gevels en aan de oostzijde de verticale geleding. Kenmerkend zijn de hoge glazen puien met zware houten kaders en de bakstenen afwerking. Deze ontwerpkeuze draagt bij aan het behoud van het kleinschalige karakter van de straat.

Tekst: Fieke de Groot

Website by HOAX Amsterdam