Nieuwezijds Kapel

C.B. Posthumus Meyjes, 1912

Mirakel
Op de plek waar nu de Niewezijds Kapel staat vond in 1345 het Mirakel van Amsterdam plaats. Op huisnummer 80 op het Rokin braakte een stervende man een net toegediende hostie uit, welke in het vuur werd gegooid. Op onverklaarbare wijze bleef de hostie hierbij intact. Ter ere van dit wonder werd in 1347 kapel De Heilige Stede gebouwd. Dit Mirakel trok in de eeuwen hierop vele pelgrims naar Amsterdam.

Nieuwezijds Kapel
Eind negentiende eeuw wordt de kapel De Heilige Stede afgebroken. Architect C.B. Posthumus Meyjes krijgt de opdracht om het ontwerp voor een nieuwe kapel te maken, de Nieuwezijds Kapel. Deze wordt in 1912 voltooid en omvat het merendeel van het bouwblok tussen het Rokin, de Wijde Kapelsteeg, de Kalverstraat en de Enge Kapelsteeg. Het bouwblok bestaat uit de kapel met nevenruimten en enkele winkels en bovenwoningen. Er zijn elementen van verschillende bouwstijlen opgenomen: Art Noveau, Berlagiaans Rationalisme en Hollandse Neorenaissance. De hoofdingang bevindt zich aan het Rokin; enkele lagere zij-ingangen zijn gesitueerd in de stegen.

Van kerk tot attractiepark
Sinds de jaren zestig wordt de kapel niet meer gebruikt door de Hervormde Gemeente. Sindsdien heeft het gebouw gediend als moskee en als congres- en feestzaal. In 2005 wordt het gebouw getransformeerd tot attractie. In het historische themapark The Amsterdam Dungeon kun je 500 jaar geschiedenis van Amsterdam op griezelige wijze beleven. Omdat het pand een rijksmonument is, kon er bij de transformatie naar attractie weinig veranderd worden. Binnen deze eisen van Monumentenzorg creƫerde de nieuwe exploitant een themapark met achtbaan.

Website by HOAX Amsterdam