NieuwPeil

Meyer en Van Schooten Architecten, 2006

Opknapbeurt Geuzenveld
NieuwPeil is een appartementencomplex met 69 vrije sector huurappartementen, 9 sociale huurappartementen en één bedrijfsruimte voor het GVB. Het gebouw ligt in het centrum van Geuzenveld, aan de zuidkant van het Lambertus Zijlplein. Het pand maakt deel uit van de vernieuwingsplannen die in de jaren negentig door het stadsdeel werden gemaakt om het plein en de omliggende buurt op te knappen.

Kop- en tussenwoningen
Het gebouw staat op een plint waarin een half verdiepte parkeergarage is ondergebracht met 24 parkeerplaatsen, een fietskelder, technische ruimten en bergingen. De ruimte van het GVB bevindt zich op de begane grond, aan de westkant van het gebouw. De rest van de ruimte en de verdiepingen zijn ingedeeld met woningen. Onder de drie- en vierkamerwoningen bevinden zich twee types: de zogenaamde ‘kop-woning’ en de ‘tussenwoning’. Bijna alle woningen op de verdiepingen hebben een buitenruimte in de vorm van een terras, een balkon of een loggia, behalve de noordoostelijke kopwoningen.

Wit baksteen
Het gebouw is voor een groot deel uitgevoerd in witte baksteen waarin de gevelopeningen en loggia’s als donkere openingen zijn uitgespaard. De galerijen aan de noordgevel hebben als doorvalbeveiliging geweven rvs-matten voor de galerijopeningen gekregen. Samen ogen de matten als een groot venster in een kader van wit baksteen. Ook de zuidgevel is ontworpen als een venster in een bakstenen kader. Hier is de ‘vensteropening’ opgevuld met balkons met gekleurde glazen balustrades en privacyschermen.