Noord Zuidlijn

Benthem Crouwel Architects, 2018

De Noord/Zuidlijn is de langverwachte centrale metrolijn van Amsterdam en brengt je met 16 minuten van Noord naar Zuid of andersom. Met ongekende doorzettingsvermogen is de afgelopen 25 jaar gewerkt aan de realisatie van deze metrolijn. Het resultaat is een heel zware machine, die sinds de oplevering de hoofdrol speelt in het Amsterdamse OV-netwerk.

Start ontwerp
De metrolijn legt een weg van 10 kilometer af van metrostation Noord naar treinstation Zuid, via het Centraal Station, het Rokin en de Vijzelgracht, onder de 19e -eeuwse wijk De Pijp door. De route heeft geresulteerd in vijf ondergrondse en twee bovengrondse stations, allen ontworpen door Benthem Crouwel Architects. Dit bureau, onder meer bekend van de nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum en de recent opgeleverde Goede Doelen Loterijen in Amsterdam, begon al in 1996 met het ontwerp ervan.

Daglicht
De doelstelling was om ruimtelijk zo een minimale impact te hebben op de bestaande gebouwde omgeving. De stations zijn overduidelijk geen gebouwen, maar dienen als verlengde van het openbaar gebied, een verlengstuk van de straat. Om dit kracht bij te zetten werd daglicht de leidraad in het ontwerp. Door slimme technische toepassingen en speciale verlichting is er geprobeerd een natuurlijke verbinding tussen straat en metro te creëren.

Onopvallend design
Toch heeft ieder station duidelijk een eigen identiteit én een link met de bovengrondse context. Met veel aandacht zijn op diverse plekken bijzondere elementen toegevoegd zoals kunstwerken en archeologische fondsen. Ook over ogenschijnlijke details zoals de verlichting, de bestrating en de bewegwijzering is tot in detail nagedacht.

Website by HOAX Amsterdam